Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
L 41
Offentligt
922676_0001.png
922676_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
DepartementschefenssekretariatFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
26-11-2010I forbindelse med behandlingen af (L 41) Forslag til Lov om ændring aflov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (Forkortelse af periodenmed statens voksenuddannelsesstøtte på videregående niveau, afskaffelseaf beregningsperioden på 5 år for gentagen ret til statens voksenuddan-nelsesstøtte på videregående niveau, nedsættelse af støttesatsen på bådealment og videregående niveau m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalgefter ønske fra Christine Antorini (S) i brev af 15. november 2010 stilletmig følgende spørgsmål:Spørgsmål 12:”Bortfaldet af genoptjeningsretten til SVU og forkortelse af ydelsesperi-oden betyder, at en pædagog, der er uddannet som 25-årig, og som fort-sætter på arbejdsmarkedet frem til pågældende fylder 65 år, har adgangtil, hvad der svarer til 1 uges efteruddannelse om året med SVU. Menerministeren, at det er tilstrækkeligt, at voksne har mulighed for at gennem-føre i alt 40 ugers uddannelse med SVU i løbet af et helt arbejdsliv?”Svar:Hvor meget voksen- og efteruddannelse den enkelte har brug for er na-turligvis helt individuelt, og jeg mener ikke, at der kan sættes hverken enover- eller en undergrænse for, hvor meget der skal til, for at det er til-strækkeligt.Med hensyn til spørgsmålet om, hvor længe fx en pædagog skal havemulighed for at uddanne sig med SVU som forsørgelsesgrundlag, er detmin opfattelse, at 40 uger er passende. Professionshøjskolerne har enstor frihed til at tilrettelægge uddannelserne fleksibelt, og 40 ugers hel-tidsuddannelse giver mulighed for, hvad der nogenlunde svarer til et stu-dieår, selv om jeg selvfølgelig ikke kan give nogen garanti for, at de 40uger dækker alle de forskellige tilrettelæggelser.
2Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at hovedformålet med de hidtidige 52uger aldrig har været, at de udelukkende eller hovedsageligt skulle anven-des til heltidsuddannelse. Da SVU-loven blev vedtaget i maj 2000, varforventningen, at SVU hovedsageligt ville blive anvendt til en kombina-tion af deltidsuddannelse og deltidsbeskæftigelse på det almene niveau,og til kortere periode med uddannelse på fuld tid kombineret med selv-studier i fritiden på det videregående niveau. Anvendt på den måde kan40 uger med SVU dække selv ret lange uddannelsesforløb og dække be-hovet i en stor del af et arbejdsliv. Desuden behøver al efter- og videre-uddannelse ikke at foregå med SVU – det er muligt at deltage i efter- ogvidereuddannelse i fritiden, og der er også mange eksempler på, at efter-og videreuddannelse betales af arbejdsgiveren.
Med venlig hilsen
Tina Nedergaard