Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 43 Bilag 1
Offentligt
906982_0001.png
906982_0002.png
TilArbejdsmarkedsstyrelsen,e-mail:[email protected]og[email protected]
Hvidovre, den 4. oktober 2010Sag 10/846 – Dok. 10296/10 SL/me/kft
Danske Handicaporganisationers (DH’s) høringssvar til lov-forslag vedr. sanktion ift. læse- og skrivetest, ophævelse af fla-skehalsbevilling mv.DH har modtaget ovennævnte lovforslag til høring og takker for muligheden for at afgivebemærkninger hertil.Overordnet finder DH de foreslåede tiltag i langtidsledighedspakken, herunder forslaget omlæse- og skrivetest, fornuftige. Det er derfor meget ærgerligt, som DH også har påpeget itidligere høringssvar, at initiativerne er forbeholdt kontant-, dagpenge- og starthjælpsmod-tagere, og ikke omfatter langtidsledige, der modtager ledighedsydelse.
Partshøring og tilgængelighed i forbindelse med læse- og skrivetestDH finder det afgørende, at det fra kommunens side sikres, at der gives tilstrækkelig og til-gængelig information om konsekvenserne for udbetaling af kontanthjælp ved manglendedeltagelse.Det er ligeledes afgørende, at borgeren høres om årsagen til udeblivelsen,indenden øko-nomiske sanktion gennemføres. Partshøring inden standsning af ydelser er fundamental forretssikkerheden i sagsbehandlingen.Det er ligeledes vigtigt at være opmærksom på, at der ud over læse- og skrivevanskelighe-der kan være tale om forskellige andre typer af funktionsnedsættelser, der kan påvirke denenkeltes evne til og mulighed for at gøre brug af kommunens sædvanlige kommunikations-kanaler. Der kan være risiko for misforståelser og fejlfortolkning af borgerens adfærd, somfx kan være en del af en psykisk funktionsnedsættelse, der betyder, at borgeren ikke kan se,læse eller forstå kommunens henvendelser. Problemer med at forstå og reagere på kommu-nens henvendelser kan i særlig grad gøre sig gældende hos personer med psykiske og/ellerkognitive problemer. I disse tilfælde finder DH det meget problematisk at anvende sanktio-ner. Kommunen må tage hensyn til konsekvenserne af eventuelle funktionsnedsættelser i sinkommunikation til borgere, når der tilbydes læse- og skrivetest, samt når der sanktioneres iforbindelse hermed.
Hvis ovenstående har givet anledning til spørgsmål, kontakt arbejdsmarkedspolitisk konsu-lent Mette Raun ([email protected]).
Med venlig hilsen
Stig LangvadFormand
2