Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 46 Bilag 68
Offentligt
934032_0001.png
934032_0002.png
934032_0003.png
934032_0004.png

December 2010

Formand for Folketingets Sundhedsudvalg,

Preben Rudiengaard, Folketinget, Christiansborg,

1240 København K.

Skrivelse til omdeling til alle Sundhedsudvalgets medlemmer (3 sider) .Side 1..
I anledning af Folketingets behandling d.16.November af Lovforslag 46 vedr.paragrf.79vedr. Teddy Øfeldtcentret, vil jeg bidrage med oplysninger, dels om Centrets funktion,og dels om resultat af egen behandling i Centret.Mit navn er Ib Ørntoft .Jeg er læge fra 1957, speciallæge 1966 i otorhinolaryngologi.Jeg var hospitalsansat overvejende i kirurgiske afdelinger, og sluttede min hospitalstidsom konstitueret overlæge i øreafd. Finsen Instituttet ferbruar 1972 .På grund af mange oplysninger om gode resultater af behandling af patienter med akutteog længere varende ryglidelser, har jeg kendt Øfeldtcentret fra ultimo 1970..I forbindelse med henvisning af en patient fik jeg lejjlighed til at se centret i funktionca. 1985.Velvidende, hvor stor betydning styrken af vore muskler og de enkelte muskelgrupper harfor kroppens funktion som helhed , fik jeg ved selvsyn tydeliggjort ,hvordan dennespecielle optræning af de afficerede muskelgrupper og led, kunne give så gode resultater,idet man samtidig må huske, at også den neuro-muskulære funktion stimuleres..Det er forhåbentlig Sundhedsudvalget bekendt, hvordan optræningen foregår.Men for at sikre dette vil jeg gerne præcisere, for at træningen skal ramme den”svage” muskelgruppe maksimalt, fikseres kroppen og evt. extremiteter således, atkompenserende muskelgrupper forhindres i at medvirke til den funktion, man vil styrke.Man kan herved optræne pågældende svage muskelgruppe med tiltagende øget vægteller øget modstand af kyndig vejleder, ved gentagne behandlinger med få dages intervalover en længere periode for de svageste muskelgrupper. Altid Individuel behandling.En forbavsende hurtig og ikke sjældent momentan bedring ses i akutte tilfælde, som vedmange ryglidelser, og for eget vedkommende en skulderlidelse gennem 4-5 måneder.En tilsvarende behanligsmåde bliver mig bekendt ikke udført andre steder.For at kunne udføre disse behandlinger kræves et stort udstyr af specielt indrettedebrikse og hjælpemidler . Mange af disse er indrettet og udtænkt i samarbejde med nuafdøde Professor Preben Plum, for hvem behandlingen af spastiske børn var en hjertesag.Der var ikke tidligere mulighed for den specielle optræning, de nu får i ØfeldtcentretAf overordentlig betydning er i øvrigt det behandlende personales kyndighed med hensyntil anatomi og muskelfunktion.Det var glædeligt overraskende, i fbm. behandling af egenmuskellidelse, at konstatere at de forskellige behandlere ikke blot kender musklerne vednavn og funktion , men også musklernes samarbejde. Det viser sig da også, at de hveruge får undervisning af læger fra Rigshospitalet. Det drejer sig om undervisning i anatomi,undervisning af ortopædkirurger,neurologer og neurokirurger.Resultater af egen muskellidelse og også af min hustrus knælidelse: side 2.
Egen behandling i Øfeldtcenret:Side 2.1.Ultimo 70 havde jeg fået hold i ryggen. Jeg bad derfor Teddy Øfeldt om hjælp.Efter kortvarig rygøvelse , liggende på maven på et bord , med ben- og rygløft medhjælper, svandt rygsmerterne straks, og yderligere behandling var ikke nødvendig.2.Ca. 1985 fik jeg lejlighed til at se centret i funktion ved behandling af en henvist patient.Jeg havde da haft skuldermuskelsmeter ” kold skulder” i flere månder, det bevirkede, atjeg ikke kunne løfte armen for at tage instrumenter fra en bakke. Jeg måtte bøje armen,løfte den, og derefter strække den for at nå bakken.Jeg kunne nu med de mange oplysninger om ”øjeblikkelig” hjælp, ønske en sådan.!Efter 15- 20min.s skulderøvelse var muskelsmerten væk,Og jeg kunne nu med selvøvelse hjemme efter kort tid ophøre behandlingen.3:Ultimo 2008 fik jeg smerter omkr, hø. hofte,. Jeg kunne p.gr.a alder forvente.enhoftetransplantation var nødvendig. Jeg søgte primo december -08 ortopædkir.Henv. til scanning. Ventetid 1/2år. Måtte p.gr.a. yderligere smerter i hø hofte ogtiltagende halten bruge stok konstantMRscanning 22.05.08 viste bursit, ingen knogleforandring. Blev tilrådet blokade.Efter steroidinj. af anæstesiolog svandt smerterne straks. Fortsat svaghed af Hø. UE.Fornyet MRscanning dec- 2009: atrofi af m. Glutaeus medius dx. – ruptur af inserionenI trochanter majus.. Jeg meddeles nu, at der ikke er nogen kirurgisk behandling.Jeg har tidigere været fuldstændig rask og kunnet passe hus og min store have selv.Min fortsatte udtalte halten og brug af stok umuliggjorde mit tidligere praktiske arbejde,ligesom jeg havde besvær med at tage strømper og benklæder på.Efter optræning i TØcentret 2x ugtl , godt 1år kan jeg nu kortvarigt gå næsten normaltuden stok, og med let brug af stokken ubegrænset.Efter formentligt yderligere 1/2års træning forventer jeg at kunne gå normalt.
Behandling af min hustru Gudrun Ørntoft:Alder 72 år.Bortset fra knæproblemer fuldstaædig rask.De sidste 3 – 4 år i perioder smerter i hø. knæ , senere i begge,Efterhånden også smerter om natten med forstyrret nattesøvn.Rtg. + ultralyd begge knæ juni 2009 : artroseforandringer begge knæ mest hø4cm. Bakercyste bilatMaj 2010 smerter nu daglige, varirende dag og nat derfor:Ortopædkir.us. + MRscanning : s.a +degenerative meniskforandringer.Operation ikke tilrådelig p.gr.a. uforudsigeligt resultat. Træning tilrådet.Februar 2009 modtaget knætræning i Øfeldtcentret, hvorefter smerterne er svundet helt,
Efterskrift:
Side 3.
Behandligen i Øfeldtcentret er efter min mening meget specialiseret både m.h.t udstyrog uddannelse af personalet.Jeg ville derfor ønske,at mange flere af vore medmennersker, der dagligt lever medhandicap og muskelsmerter, der gør livet trist og samfundmæssigt dyrt, kunne få adgangtil behandling her..Vi ser f.eks. dagligt så mange dårligt gående, hvoraf mange med må bruge rollator.Mange af disse patienter, kunne efter min mening med træning svarende til Øfeldtcentretstræningsmodus, blive mere selvhjulpne,Det ville være til glæde for patienterne selv og billiggøre de offentlige budgetter.Jeg kan derfor heller ikke undlade at ønske oprettelse af et tilsvarende centre i andrelandsdele.
Med venlig hilsen,
Ib ØrntoftLæge,Vestre Strandvej 48 ,2650 HvidovreDecember 2010.