Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 49 Bilag 6
Offentligt
918785_0001.png
918785_0002.png
Folketingets ErhvervsudvalgFolketinget, Christiansborg1240 København K
Danske forsikringsselskaber rammes af uhensigtsmæssigeEU-bankregler (L 49)Med L 49 (forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed) foreslåsdet, at lade de danske forsikringsselskaber omfatte af EU's nye aflønningsreglerfor banker. Forsikring & Pension finder, at reguleringen af forsikringsselskabernei Danmark bør følge den kommende EU- regulering af forsikringsområdet og ikkeEU-reguleringen af banker. Forsikring & Pension er imod, at forsikringsselska-berne opfattes af EU-bankreglerne, idet dette ikke er nødvendigt eller hensigts-mæssigt samt kan forringe de danske forsikringsselskabers konkurrenceevne iforhold til resten af EU. Hvis man fra i EU havde ønsket, at forsikringsselskaber-ne skulle omfattes af bankreglerne og her og nu, så ville det formentligt væresket.Såfremt det alligevel besluttes at lade forsikringsselskaberne omfatte af bank-reglerne, så er det meget vigtigt, at forsikringsselskaberne ikke omfattes af reg-len i bankdirektivet (kapitalkravsdirektivet) om, at minimum 50 pct. af den vari-able løn skal udbetales i aktier. Reglen harmonerer ikke med den foreslåededanske særregel om et loft på aktieoptioner og medfører herudover en rækkestore uhensigtsmæssigheder for selskaberne jf. nærmere nedenfor.Det er vigtigt for Forsikring & Pension at pointere, at man naturligvis støtter, atforsikringsselskaberne skal have en lønpolitik og –praksis, der fremmer sund ri-sikostyring. Dette er logisk og rimeligt. Derfor støtter Forsikring & Pension, atdette fremgår af lovgivningen.EU-regler om aflønning for forsikringsselskaber på vejDer arbejdes i øjeblikket på nye EU- regler for forsikringsselskaberne kaldet Sol-vens II. Disse regler vil også omfatte aflønningsregler møntet på forsikringssel-skaber. De regler, som Forsikring & Pension hidtil har set, er ikke identiske medde EU-bankregler, der er lagt til grund for forslaget i L 49. Risikoen ved at indfø-re bankregler på forsikringsområdet er, at de danske regler skal laves om, nårde nye EU regler på forsikringsområdet træder i kraft med udgangen af 2012.
19.11.2010
Forsikring & PensionPhilip Heymans Allé 12900 HellerupTlf.Fax41 91 91 9141 91 91 92
[email protected]www.forsikringogpension.dk
Gitte DanelundKonsulent, advokatDir.41 91 90 44
[email protected]
Vores ref.Sagsnr.DokID
GID/hesGES-2009-00289279675
Brancheorganisation
Vi vil derfor opfordre til, at Folketinget afventer EU-reglerne på forsikring, somvil sætte rammer for forsikringsselskabernes aflønningspolitik og -praksis. Der-med vil Folketinget undgå at vedtage regler, der formentlig i en nærmere frem-
for forsikringsselskaberog pensionskasser
tid skal laves om igen, og selskaberne undgår en unødvendig administrativ byr-de.At den politiske aftale oprindeligt ikke var tiltænkt forsikringsselskaberne, un-derstreges af et konkret forhold i aftalen.Det fremgår af aftalen, at mindst 50 procent af den variable løn skal udbeta-les i aktier. Denne regel stammer fra EU-reglerne for banker og harmonerermeget dårligt med den samtidigt foreslåede danske regel om, at aktieoptio-ner højst må udgøre 12½ procent. Det er i det hele taget vanskeligt at for-stå behovet for et mindstekrav for honorering i aktier. Hertil kommer, at 50procent-reglen ikke passer til de mange forsikringsselskaber, der ikke er ak-tieselskaber. Der er tale om arbejdsmarkedspensionsordninger, pensions-kasser, gensidige selskaber m.v., der ikke kan udlodde aktier, kernekapitaleller udstede gældsbeviser på efterstillet gæld i virksomheden.Ovennævnte forsikringsselskaber bliver med aftalen reelt straffet for ikke atvære aktieselskaber. Da reglen savner begrundelse ud fra danske forhold, erder i hvert fald ingen grund til at implementere den for danske forsikrings-selskaber, der slet ikke er omfattet af EU-reglerne.Aftalen vil forvride konkurrencevilkårene for danske forsikringsselska-berRegeringen har i juni 2010 i publikationen "Færre og mere ensartede nationaleregler for varer og services" slået til lyd for "størstmulig konvergens mellemdanske og udenlandske regler".Regeringen vil på den måde forhindre konkur-renceforvridning. Men med L 49 lægges der netop op til konkurrenceforvridningmellem danske og europæiske forsikringsselskaber.Forsikring & Pension støtter ambitionen om fair og stærk konkurrence. Derforbør Danmark heller ikke gå alene og vedtage lovgivning, der ikke matcher debestemmelser, der kommer til at gælde hele Europa. Også på denne baggrundbør Folketinget afvente de kommende EU-regler, der vil regulere forsikringssel-skabernes aflønningspolitik og –praksis. De vil sikre ensartet regulering af deeuropæiske forsikringsselskaber også på dette punkt.Forsikring & Pension skal i den sammenhæng opfordre til, at Folketingets Er-hvervsudvalg undersøger, hvilken konsekvens en indførelse af bankregler vil ha-ve for konkurrenceevnen overfor de øvrige EU-lande og i den forbindelse under-søger, om andre sammenlignelige lande har gennemført tilsvarende regler forderes forsikringsselskaber.
Forsikring & Pension
Vores ref.Sagsnr.DokID
GID/hesGES-2009-00289279675
Med venlig hilsen
Torben Weiss Garne
Side 2