Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 49 Bilag 8
Offentligt
929321_0001.png
929321_0002.png
Folketingets Erhvervsudvalg
Bred hjemmel til risikomærkning af lånØkonomi- og erhvervsministeren ønsker en hjemmel til at fastsætte reglerom risikomærkning af lån. Derfor har ministeren fremsat et lovforslag omændring af lov om finansiel virksomhed (L 49), der blev 1. behandlet den23. november.Hjemmelsbestemmelserne er meget bredt formuleret. Ministeren lægger optil, at han får mulighed for at fastsætte regler
6. december 2010
Finanssektorens HusAmaliegade 71256 København K
Telefon 3370 1000Fax3393 0260
[email protected]
om pris- og risikooplysninger for finansielle ydelser (lov om finansielvirksomhed)om risikooplysninger for kreditaftaler (markedsføringsloven)
www.finansraadet.dk
Baggrunden for hjemlen og dens fremadrettede anvendelse har ikke væretnærmere analyseret eller drøftet med de berørte organisationer. Folketingetvedtog i foråret 2010 en ny kreditaftalelov, som regulerer virksomhedersinformationspligt m.m. i forbindelse med kreditgivning til forbrugere. Loventrådte i kraft 1. november. Lovændringen er en implementering af forbru-gerkreditdirektivet. Organisationerne finder det betænkeligt, at man indenvirkningerne af denne lovændring er kendt allerede ønsker en yderligerehjemmel til regulering af området. Hertil kommer, at bemærkningerne tillovforslaget er meget sparsomme. Endelig bemærkes, at forbrugerkreditdi-rektivet er et totalharmoniseringsdirektiv, og at råderummet for yderligereregulering på området derfor er meget begrænset. Formålet med et total-harmoniseringsdirektiv er netop, at medlemsstaterne ikke kan indføre nati-onale regler, som er anderledes end EU-reglerne.På den baggrund ønsker de finansielle organisationer, at der, inden lov-hjemlen eventuelt gives, iværksættes et grundigt lovforberedende arbejdemed henblik på, atafdække hvilke konkrete problemer, som en eventuel risikomærk-ning af lån har til formål at løseanalysere samspillet mellem det omfattende eksisterende regelsætom informationer til og rådgivning af forbrugerne og et nyt regelsætom risikomærkningvurdere hvordan banker og realkreditinstitutter, andre långivere,advokater, ejendomsmæglere og andre, som rådgiver f.eks. om bo-
Journalnr. 514/02Dok. nr. 271739-v1
ligfinansiering, skal levere en ordentligt rådgivning baseret på mini-sterens ønske om ”en umiddelbar og simpel kategorisering af låne-produkter”udforme et konkret forslag til, hvordan en ”umiddelbar tilgængeligog simpel kategorisering af udlånsprodukter” - som ministeren læg-ger op til - skal udformes. Risikomærkningen skulle gerne vejledeog ikke vildlede forbrugerne, oganalysere om udbyttet for forbrugerne ved at indføre regler om risi-komærkning står mål med indførelse af nye administrative byrder,som virksomhederne vil blive pålagt, hvis loven vedtages.
Side 2
Journalnr. 514/02Dok. nr. 271739-v1
Såfremt et lovforberedende arbejde viser, at der er et reelt og dokumenter-bart behov for en risikomærkning af alle lånetyper, kan ministeren fremsæt-te et lovforslag herom. Det er betænkeligt at give en meget bred hjemmel,uden at behovet for og formålet med en regulering er nærmere analyseret.
Med venlig hilsen
Jan KnøsgaardRealkreditrådet
Klaus Willerslev-OlsenFinansrådet
Karsten BeltoftRealkreditforeningen