Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 49
Offentligt
931678_0001.png
931678_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
9. december 2010

Besvarelse af spørgsmål 17 ad L 49 stillet af Erhvervsudvalget den 3.

december 2010 efter ønske fra Jens Christian Lund (S)

Spørgsmål:

I bemærkningerne til lovforslaget s. 37 f. fremgår, at forslagene vedrø-rende almennyttige organisationer baseres på anbefalinger fra FinancialAction Task Force (FATF). På hvilken måde er FATFs anbefalinger im-plementeret i henholdsvis Norge og Sverige? Eventuelle lovbestemmelserfra de to lande bedes om muligt fremsendt til brug i udvalget.

Svar:

Alle 36 medlemslande af FATF forventes at følge de anbefalinger, FATFgiver, hvorfor samtlige de lande, som Danmark normalt sammenligner sigmed, forventes at implementere regler for almennyttige organisationer.Finanstilsynet har rettet henvendelse til de norske og svenske myndighe-der med anmodning om en redegørelse for disse landes bestræbelser medhenblik på opfyldelse af Financial Action Task Forces (FATF) anbefalingSRVIII om almennyttige organisationer, herunder med kopi af relevantelovbestemmelser.De norske og svenske myndigheder har henvist til FATFs evaluerings-rapporter om Norge og Sverige samt de seneste opfølgningsrapporterherom.

Norge

Det fremgår af FATFs opfølgningsrapport fra juni 2009, at den samledekonklusion anses derfor for at være ikke tilfredsstillende, idet Norge ikkehar foretaget de nødvendige skridt for at overholde SR VIII på en til-fredsstillende måde. Norge har ikke gennemført foranstaltninger, somsikrer, at terrororganisationer ikke kan fremstå som legitime almennyttigeorganisationer, eller sikrer, at midler indsamlet af eller overført via al-mennyttige organisationer ikke er anvendt til at støtte terroristers aktivite-ter eller terrororganisationer. Endvidere er systemet svækket, idet anbefa-ling R5 om identifikation og legitimation ikke er gennemført i relation tilregulering af den almennyttige organisations ejerkreds og/eller den kreds,som har kontrol over den almennyttige organisation.

Sverige

Det fremgår af FATFs opfølgningsrapport juni 2009, at FATF lægger tilgrund, at Sverige har opnået et niveau, hvor reguleringen for den langtovervejende del er i overensstemmelse med anbefalingerne. Der læggesvægt på, at omfanget af registreringsforpligtelser for almennyttige organi-sationer i Sverige er omfattende, og at Sverige har udarbejdet en omfat-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København KTlf.FaxCVR-nr33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
tende analyse af almennyttige organisationer i sammenhæng med risikofor terrorfinansiering.