Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 5
Offentligt
913903_0001.png
913903_0002.png
913903_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
11. november 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-156-0284HAA40878
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 13 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven (Implementering af dele af tredje kørekort-direktiv – ændring af gyldighedstiden for kørekort) (L 5), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Nonbo (V).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 13 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af færdselsloven (Implementering af dele af tredje

kørekortdirektiv – ændring af gyldighedstiden for kørekort) (L 5):

”Vil en ombytning af kørekort hvert 15. år betyde, at perso-ner, som ikke er erhvervschauffører, men som har kørekort tilkategorierne C, D, BE, CE og DE, fortsat vil bibeholde dissekategorier ved enhver ombytning?”

Svar:

Efter lovforslaget vil et kørekort til kategori AM, A1, A2, A, B og BEfremover som udgangspunkt skulle fornys hvert 15. år, hvorimod et kø-rekort til kategori C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 og D1E som udgangs-punkt vil skulle fornys hvert 5. år.Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at det ønskes oplyst,om en person, der ikke er erhvervschauffør, men som har kørekort dels tilalmindelig bil (kategori B), dels til lastbil eller bus, herunder med stortpåhængskøretøj (kategori C, CE, D eller DE), eller almindelig bil medstort påhængskøretøj (BE), i forbindelse med de jævnlige fornyelserhvert 15. år af kørekortet til kategori B samtidig automatisk vil få fornyetkørekortet til kategori BE, C, CE, D eller DE.Om fornyelse af kørekortet til én kategori samtidig vil skulle kunne udlø-se fornyelse i forhold til en anden kategori afhænger af, i hvilket omfangder sker ”sammenkobling” af gyldighedstiderne for de forskellige køre-kortkategorier.Der henvises i den forbindelse til den samtidige besvarelse af spørgsmålnr. 15 vedrørende lovforslaget.Som det bl.a. fremgår heraf, påtænker Justitsministeriet i kørekortbe-kendtgørelsen at fastsætte regler om ”sammenkobling” af gyldighedsti-derne i tilfælde, hvor en person har kørekort til flere af de kategorier,hvor gyldighedstiden for kørekortet er 15 år, dvs. kategori AM, A1, A2,A, B og BE. Det forventes således, at der bl.a. vil skulle kunne ske”sammenkobling” af gyldighedstiderne for kategori B og BE, således atdisse kategorier i relation til fornyelse vil ”følges ad” hvert 15. år.Som det ligeledes fremgår af den nævnte besvarelse, påtænker Justitsmi-nisteriet derimod ikke at fastsætte regler om, at der ved de løbende for-2
nyelser hvert 15. år af kørekort til f.eks. kategori B automatisk skal udlø-ses en fornyelse og fastsættelse af en ny 5 års gyldighedsperiode for kø-rekort til kategori C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 eller D1E. Baggrundenherfor er, at der ved de løbende fornyelser hvert 15. år af kørekort tilf.eks. kategori B efter lovforslaget ikke vil skulle foretages kontrol af dehelbredsmæssige betingelser, hvorimod en sådan helbredskontrol – ioverensstemmelse med direktivet – vil skulle ske i forbindelse med for-nyelse af kørekort til kategori C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 og D1E. Deter i den forbindelse uden betydning, om den pågældende person, der øn-sker fornyelse af sit kørekort til kategori C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 ogD1E, er erhvervschauffør eller ej, idet kravet om helbredskontrol knyttersig til kørekortkategorien og ikke til anvendelsen af kørekortet.
3