Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 5
Offentligt
916554_0001.png
916554_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. november 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-156-0284HAA40900
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 7 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven (Implementering af dele af tredje kørekort-direktiv – ændring af gyldighedstiden for kørekort) (L 5), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Nonbo (V).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 7 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af færdselsloven (Implementering af dele af tredje

kørekortdirektiv – ændring af gyldighedstiden for kørekort) (L 5):

”Vil ministeren overveje, at der bliver et ensartet beløb forombytning af kørekort for alle kategorier henset til, at er-hvervschauffører i forvejen har større udgifter ved at ombyttehvert 5. år mod øvriges hvert 15. år?”

Svar:

Ved de løbende fornyelser hvert 15. år af kørekort til almindelig bil mv.vil der efter lovforslaget ikke skulle foretages kontrol af de helbredsmæs-sige betingelser, hvorimod en sådan helbredskontrol – i overensstemmel-se med direktivet – vil skulle ske ved fornyelserne hvert 5. år af kørekorttil tunge køretøjer (lastbil og bus mv.).Ved ansøgning om fornyelse af kørekort til lastbil og/eller bus mv. vilder således skulle indleveres en lægeattest. I de tilfælde, hvor lægeatte-sten har andre anmærkninger end vedrørende synsstyrke, vil kommunenskulle forelægge sagen for politiet. Politiet vil endvidere i en række til-fælde skulle indhente en udtalelse fra sundhedsmyndighederne (embeds-lægen). I sager om fornyelse af kørekort til lastbil og/eller bus mv. vil dersåledes være en række øvrige ekspeditioner, som ikke forekommer i for-bindelse med fornyelse af kørekort til almindelig bil mv.Det er Justitsministeriets vurdering, at der ikke bør ske en fordeling af deomkostninger, der er forbundet med disse øvrige ekspeditioner, på alleregelmæssige fornyelser. Hvis der fastsættes et ensartet gebyr, vil det igivet fald betyde, at en række borgere vil komme til at bære omkostnin-ger, som er dem uvedkommende.
2