Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
L 64 Bilag 3
Offentligt
924085_0001.png
924085_0002.png
924085_0003.png
924085_0004.png
23. november 2010
Notat vedr. ydelse til elever i denerhvervsuddannelse (Lærlingeprojektet)
produktionsskolebaserede
SPØRGSMÅLVil ministeren friholde elever i den netop vedtagne produktionsskolebaseredeerhvervsuddannelse for den nedsættelse af skoleydelsen, som er tiltænkt elever påproduktionsskoler og i skolepraktik, når de er over 18 år og hjemmeboende?I genopretningsplanen blev besparelsen omtalt som tilpasning afskolepraktikydelsen og produktionsskoleydelsen, men ser nu ud til også at skulleomfatte ydelsen til unge i den produktionsskolebaserede erhvervsuddannelse.Den produktionsskolebaserede erhvervsuddannelser kan imidlertid ikke baresidestilles med skolepraktikken på erhvervsskolerne, der primært er enbagstopperfunktion for elever, der ikke kan få praktikplads.Det er en ny tilrettelæggelsesform for erhvervsuddannelse, især fordiproduktionsskolens værksteder godkendes af de respektive faglige udvalgpå samme vilkår som en privat virksomhed,tilrettelæggelsen af uddannelsen sker i vidt omfang efter de sammeprincipper som ved ny mesterlære,produktionsskolens godkendelse og opgave som praktikvirksomhed harsom forudsætning, at der er reelle og varierede produktionsopgaverunder uddannelsen.Detskaliøvrigtbemærkes,atskoleydelsentilungeierhvervsgrunduddannelse,ikke blot under skoleophold, men også under evt.værkstedsskolepraktik,ikke bliver reduceret, når den unge på 18 år eller deroverer hjemmeboende.
PSF - Notat vedr. Produktionsskolebaseret Erhvervsuddannelse (Lærlingeprojektet)
Side 1
BAGGRUNDMed finanslovsforslaget 2011 og regeringens genopretningsplan indføres en differentiering afydelserne til produktionsskoledeltagere og elever i skolepraktik på erhvervsskoler, der er 18år og derover.Fra nytår 2011 næsten halveres ydelsen til den del af aldersgruppen, der er hjemmeboende –fra de nuværende 6.530 kr. mdl. til 3.519 kr. mdl. (en reduktion på 46 %).Imidlertid ser det ud til, at denne reduktion også vil ramme den mindre gruppe af lærlinge,der gennemfører deres erhvervsuddannelse på produktionsskolerne – denproduktionsskolebaserede erhvervsuddannelse, der blev vedtaget som lov med ikrafttrædenpr. 1. august i år, og som har været afprøvet gennem et satspuljefinansieret forsøg påproduktionsskolerne siden 2004.Lærlinge i produktionsskolebaseret erhvervsuddannelse kan ikke sidestilles medskolepraktik.Den produktionsskolebaserede erhvervsuddannelse kan ikke sidestilles mederhvervsskolernes skolepraktik, som primært er en bagstopperfunktion for unge, der manglerpraktikplads. Skolepraktik tilbydes egnede, praktiksøgende elever, der 2 måneder efter athave et afsluttet grundforløb endnu ikke har eller har haft en uddannelsesaftale m.fl.Adgang til produktionsskolebaseret erhvervsuddannelse1er betinget af, at en produk-tionsskole i forbindelse med gennemførelse af et produktionsskoleforløb har vurderet, ateleven ikke har de faglige, personlige eller sociale forudsætninger, der er nødvendige for atgennemføre en erhvervsuddannelse på den ordinære måde, men har samtidig vurderet, at detvil være muligt, hvis man anvender de særlige læringsmetoder, som kendetegnerproduktionsskolerne.Produktionsskolerne tager sig af den grundlæggende faglige oplæring og godkendes afde faglige udvalg som praktikvirksomhed som ved ny mesterlære.Den produktionsskolebaserede erhvervsuddannelse (erhvervsskolelovens kap. 7 c) er såledesen ny tilrettelæggelsesform for erhvervsuddannelse, hvor produktionsskolens værkstedergodkendes af de respektive faglige udvalg på samme vilkår som en privat virksomhed, og hvortilrettelæggelsen af uddannelsen i vidt omfang sker efter de samme principper som vedtilrettelæggelse af ny mesterlære. Produktionsskolens godkendelse og opgave sompraktikvirksomhed har netop som forudsætning, at der er reelle og varieredeproduktionsopgaver.
Visitationen af elever til produktionsskolebaseret erhvervsuddannelse foregår i et tæt samarbejde mellemproduktionsskolen og den relevante erhvervsskole for at sikre, at den unge tilhører målgruppen.
1
PSF - Notat vedr. Produktionsskolebaseret Erhvervsuddannelse (Lærlingeprojektet)
Side 2
Som lærlinge, der er i gang med en erhvervsuddannelse, der blot tilrettelægges på en andenmåde, skal de udføre det samme stykke arbejde (uanset om de er hjemmeboende ellerudeboende) og bør derfor også have samme ydelse.Skoleydelsen i erhvervsgrunduddannelsen (EGU) reduceres ikke.Det bemærkes, at skoleydelsen til unge i erhvervsgrunduddannelse under skoleophold og evt.værkstedsskolepraktik ikke bliver reduceret, når den unge på 18 år eller derover erhjemmeboende.Oversigt over forventet provenu ved nedsættelse af skoleydelsen for hjemmeboende på18 år og derover.Finanslovsforslag 2011Produktionsskolebaseret erhvervsuddannelse 1)Afledt effekt vedr. nedsættelse af ydelse for hjemmeboende på 18 årog deroverForsøg med erhvervsuddannelse på produktionsskoler2)Skønnet effekt vedr. nedsættelse af ydelse for hjemmeboende på 18år og deroverMio. kr.5,01,1

Noter:

ad 1. - Unge i gang med produktionsskolebaseret erhvervsuddannelse, jf.erhvervsuddannelseslovens kapitel 7 c.Den produktionsskolebaserede erhvervsuddannelse, jf. erhvervsuddannelses-lovens kap. 7 c, blev vedtaget af Folketinget til ikrafttræden pr. 1. august i år.Der forventes et årligt optag fra og med 2010 på 150 elever. Dette antal vil mandog langt fra nå op til allerede i 2010.Udgifterne til skoleydelse hertil er indeholdt i finanslovsforslag 2011 underkonto 20.31.11.60: Tilskud til skolepraktikydelse. Samlet udgift 148,2 mio. kr. i2011.De forventede udgifter til ydelser vedr. produktionsskolebasereterhvervsuddannelse er ikke særskilt specificeret i finanslovsforslaget, menundervisningsministeriet har i en opgørelse på deres hjemmeside opgjort den”afledte effekt vedr. ydelser til produktionsskolebaseret erhvervsuddannelse”til 5mio. kr. i 2011 og 6 mio. kr. i 2012.
PSF - Notat vedr. Produktionsskolebaseret Erhvervsuddannelse (Lærlingeprojektet)
Side 3
ad 2. - Unge, der fortsat er i gang under forsøg med erhvervsuddannelse påproduktionsskolerOmrådet omfatter også de lærlinge, der fortsat er i gang med en erhvervs-uddannelse med base på produktionsskolen i henhold til det forsøg, der blevetableret som en del af satspuljeforliget for 2004.Forsøget blev godkendt i marts 2004 af undervisningsministeren og iværksatmed hjemmel i § 21, stk. 3, i lov om produktionsskoler, og i § 68 i lov omerhvervsuddannelser.Det skønnes, at ca. 100 unge p.t. fortsat er i gang med en erhvervsuddannelseunder forsøget, der forventes endeligt afsluttet, når de sidste erfærdiguddannede i 2012-13. En del vil være færdiguddannede i løbet af 2011.De forventede udgifter til ydelsen til forsøgslærlingene fremgår affinanslovsforslag 2011 under konto 20.51.14 Løn til produktionsskolelærlinge.Der er budgetteret med en samlet udgift på 6,3 mio. kr. i 2011. Effekten ved enfriholdelse af unge hjemmeboende for reduktion i deres ydelse vurderes til ca.1,1 mio. kr.2
PRODUKTIONSSKOLEFORENINGENDæmningen 33, 2.tv., 7100 VejleTlf. 75 82 20 55 * E-mail:[email protected]
Det er herved forudsat, at 30 helårselever (30 elever i 52 uger) fortsat oppebærer en ydelse på 6.530 kr. mdl.Forskellen til produktionsskoleydelsen som hjemmeboende er 3.011 kr. mdl.
2
PSF - Notat vedr. Produktionsskolebaseret Erhvervsuddannelse (Lærlingeprojektet)
Side 4