Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
L 65 Bilag 9
Offentligt
926521_0001.png
926521_0002.png
Grundejere får for meget betalt skat tilbageIndenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder har i dag haft møde med kammeradvokaten.Regeringen har på den baggrund besluttet, at alle grundejere, der har betalt for meget i ejen-domsskat, vil få pengene tilbage. Samtidig udsætter regeringen forældelsesfristen, så ingenkommer i klemme på grund af forældelsesfrist, og det forsøges at finde en løsning så alle, derhar krav på penge tilbage bliver identificeret via it og automatisk får pengene tilbage.
Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder siger:”Det vigtige er, at ingen kommer i klemme. Jeg er meget glad for, at kammeradvokaten i daghar sagt god for, at vi finder en ordning, så ingen rammes af en uklar lovgivning og administra-tion. Det betyder, at kommunerne skal tilbagebetale alle ulovligt opkrævede ejendomsskatter,når det er teknisk muligt, idet forældelsesreglerne udsættes til udgangen af 2013, og at tilbage-betaling, som kan identificeres via IT-systemerne, ikke er afhængig af, at borgerne selv rejserkrav om tilbagebetaling,” siger Bertel Haarder.
Han vil på den baggrund fremsætte ændringsforslag til L 65, som indebærer:At kommunerne tilbagebetaler alle ulovligt opkrævede ejendomsskatter, når det erteknisk muligt, idet der indsættes en bestemmelse i L 65 om, at forældelsesfristenløber fra tidspunktet fra lovens ikrafttræden. De almindelige regler for genoptagelseaf ejendomsvurderinger gælder fortsat.At tilbagebetaling, som kan identificeres via IT-systemerne, ikke er afhængig af, atborgerne selv rejser krav om tilbagebetaling
BaggrundGrundskatteloftet blev indført i 2003. Formålet er at sikre at grundejere ikke oplever store stig-ninger i grundskylden fra det ene år til det andet, når vurderingerne stiger.Desværre har det vist sig, at den udformning, som loven fik tilbage i 2003, har en konsekvens,som slet ikke svarer til det enkle formål om at sætte loft over den mulige årlige stigning i ejen-domsskatten.Problemet er, at får en grundejer eksempelvis forhøjet et fradrag for grundforbedringer i 2005eller senere, så skal det typisk trækkes fra i grundværdien helt tilbage i 2001. Man tager altså etfradrag, der er beregnet med udgangspunkt i de senere langt højere vurderinger i f.eks. 2005 ogtrækker det fra i det tidligere år 2001, hvor grundværdien var lavere. Det fører til en lavere skat -ja i nogle tilfælde et rundt nul.Det har aldrig været meningen at skabe særligt favorable fradragsmuligheder. Meningen varsom sagt at sætte loft over de årlige stigninger.Lovforslaget L 65 skal sikre, at grundskatteloftet fremover får den virkning, der oprindeligt varmeningen.
2Sådan har kommunerne også administreret siden 2005. I overensstemmelse med lovens hensigt,men - har det vist sig - ikke i overensstemmelse med lovteksten.Det betyder, at der er nogle borgere, som skal have penge tilbage.Det har endnu ikke været muligt at opklare det økonomiske omfang af tilbagebetalinger, mendet vurderes at dreje sig om et betydeligt beløb. Det kan dreje sig om 1 mia.kr. eller mere.Den nedsatte arbejdsgruppe mellem KL, Skatteministeriet, Finansministeriet og Indenrigs- ogSundhedsministeriet fortsætter arbejdet med den praktiske håndtering af tilbagebetalings-spørgsmålet.
Yderligere oplysninger Line Aarsland +45 72269408