Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 7 Bilag 1
Offentligt
899575_0001.png
899575_0002.png
LIGESTILLLINGSVURDERINGAF LOVFORSLAG9. september 2010
Forslag til ændring af arbejdsmiljøloven (ompriorite-ring af partsindsatsen)
J.nr. 20100041055VG/AMF
Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mail
Arbejdstilsynet1. januar 2011Bitten Døjholt/Anne-Mette Fuglebjerg7220 8508/7220 8575[email protected]

Baggrund for loven

Som led i aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om genopretning afdansk økonomi er der aftalt en omprioritering af arbejdsmarkedets parters indsatspå arbejdsmiljøområdet. I forbindelse hermed er det aftalt, at midlerne til parternesarbejdsmiljøindsats reduceres med 50,4 mio. kr. årligt.Aftalen herom skal ses på baggrund af, at styringen og koordineringen af partsind-satsen på arbejdsmiljøområdet ikke fuldt ud er målrettet indsatsen på arbejdsplad-serne. Der er behov for en mere klar forankring af de projekter, som branchear-bejdsmiljørådene (BAR’ene) gennemfører. Det vil medvirke til at skabe kontinuitetog sammenhæng i BAR’enes aktiviteter.

Lovforslagets formål

Målet med lovændringen er, at indsatsen i højere grad bliver målrettet de enkeltevirksomheder, samt at der skabes grundlag for en bedre styring og koordinering afBAR’enes indsats. Det er desuden et mål, at proceduren for Arbejdstilsynets udbe-taling af midler til BAR’ene forenkles.Et andet mål med lovændringen er, at der årligt skal tilføres statskassen 50,4 mio.kr. af de midler, der opkræves til partsindsatsen.Endelig er det et mål med lovændringen, at ministeren skal være klageinstans foralle afgørelser, som Arbejdstilsynet træffer om tildeling af tilskud til BAR’ene,herunder også hvilke aktiviteter branchearbejdsmiljørådene kan få tilskud til.

Den primære målgruppe for lovforslaget

De foreslåede regelændringer retter sig primært mod arbejdsmarkedets parter iBAR’ene.Det er derfor disse parter, der er målgruppe for lovforslaget.

De sekundære målgrupper for lovforslaget

Virksomhederne – via en mere målrettet indsats fra BAR’ene..

Samlet vurdering

Arbejdstilsynet vurderer, at de berørte gruppers forhold i relation til ligestillings-og kønsaspekter ikke påvirkes af lovforslaget. Arbejdstilsynet har derfor ikke i an-ledning af lovforslaget foranstaltet en detaljeret opgørelse af antallet af de berørtepersoner og deres kønsfordeling.De foreslåede regler er kønsneutrale i deres formulering. Det skønnes, at lovforsla-get ikke påvirker eventuelt eksisterende forskelle, som måtte have betydning for li-gestillingen. Det er Arbejdstilsynets vurdering, at det ikke er nødvendigt at gen-nemføre en egentlig vurdering af lovforslagets ligestillingsmæssige aspekter.
2