Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 71
Offentligt
936052_0001.png
936052_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 14. december 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 24 (L 71), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LineBarfoed (EL).

Spørgsmål nr. 24:

16. december 2010J.nr. 2010-0018506
”Ministeren bedes kommentere artiklen "Inger Støjberg undsiges af sine egneforskere" i Information den 14. december 2010.”

Endeligt svar:

Jeg vil indledningsvist nævne, at jeg ikke har mine egne private forskere, som detantydes i spørgsmålet. Jeg formoder derfor, at der i spørgsmålet refereres til de for-skere, som har udarbejdet evalueringer for Arbejdsmarkedsstyrelsen og udtaler sigherom i en artikel i Information.I artiklen nævner flere af de interviewede forskere, at virksomhedspraktik med for-del kan kombineres med støtte. Det er jeg enig i. Det er netop meningen med virk-somhedscentrene, hvor svage ledige aktiveres i små grupper på offentlige og priva-te virksomheder med tilknyttet mentorstøtte.Mange mennesker, der går uden arbejde, har gavn af at komme ud på en rigtig ar-bejdsplads, hvor de bliver en del af et kollegialt fællesskab. På en arbejdsplads kanman forbedre sine kompetencer, men man kan også opbygge eller fastholde et net-værk til andre på arbejdsmarkedet. Og al erfaring viser, at netop netværk og kon-takten til arbejdsmarkedet er vejen til job for mange arbejdsløse danskere.Et forsøg med virksomhedscentre viser, at en aktiv og virksomhedsrettet indsatsvirker bedre end anden aktivering for svage ledige (se DISCUS (2009): Forsøgmed virksomhedscenter - slutevaluering af hovedforsøget).Resultaterne af forsøget var, at 61 pct. af kontanthjælpsmodtagerne i matchgruppe2 (tidligere matchgruppe 4), der udgør godt � af personerne i virksomhedscentre-ne, er i løntilskud eller er blevet selvforsørgende enten i form af job eller uddannel-se efter 26 uger. Til sammenligning gælder det for omkring 53 pct. for en tilsva-rende gruppe af kontanthjælpsmodtagere udenfor forsøget.Evalueringen af den landsdækkende indsats Ny Chance peger ligeledes på, at envirksomhedsrettet indsats virker. En regressionsanalyse viser, at jo mere kommu-nerne anvender virksomhedspraktik, jo flere bliver selvforsørgende. Omvendt viseranalysen, at kommuner, som prioriterer aktiveringstilbud, der indeholder et mereindirekte jobfokus, fx korte vejlednings- og afklaringsforløb, særligt tilrettelagte
projekter og særligt tilrettelagt uddannelse, opnår dårligere resultater end de øvrigekommuner. (Se Rambøll (2008): Evaluering af Ny Chance).Et virksomhedsrettet aktivt tilbud er ofte et godt tilbud til en svag ledig, særligthvis det kombineres med opbakning fra jobcentret og mentorstøtte.Med aftalen ”En aktiv beskæftigelsesindsats, der virker” vil kommunerne have etøget incitament til at hjælpe svage med at komme ud i virksomhedscentrene. Detskal i øvrigt nævnes, at reglerne for mentorstøtte er uændrede.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2