Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 71
Offentligt
928092_0001.png
928092_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 29. november 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 8 (L 71), som hermed besvares.
5. december 2010J.nr. 2010-0017996

Spørgsmål nr. 8:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. november 2010 fra Stilladsar-bejdernes Brancheklub af 1920, jf. L 71 - bilag 7.”

Endeligt svar:

Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 har i sin henvendelse både kommenteretlovforslag L 69 og L 71. For så vidt angår bemærkningerne til lovforslag L 69 hen-vises der til svaret på spørgsmål 1 (L 69).Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 skriver bl.a., at lovforslaget vil betyde, atledige efter 9 måneders ledighed vil have svært ved at få bevilget et stort kørerkort,truckcertifikat eller lignende.Jeg skal hertil bemærke, at der med lovforslaget ikke er ændret på reglerne for,hvilke tilbud jobcentrene kan give til den enkelte ledige. De foreslåede ændringerhar alene betydning for, hvor stor en andel af udgifterne til forsørgelse og driftsud-gifterne til uddannelsestilbud, som kommunerne selv skal afholde.Refusionsændringerne betyder således ikke, at alle ledige fremover skal have entenvirksomhedsrettede tilbud eller tilbud om ordinær uddannelse.Jobcentrene skal som i dag vurdere den enkeltes lediges behov for tilbud og vil sta-digvæk kunne give tilbud om stort kørekort, truckcertifikat mv. til personer, forhvem disse tilbud er den korteste vej til beskæftigelse.Stilladsarbejderne henviser til mulighederne for uddannelse efter 9 måneders le-dighed. Jeg går ud fra, at grunden hertil er, at der for nogle grupper af ledige er enbegrænsning på 6 uger for varigheden af tilbud om vejledning og opkvalificering(herunder uddannelse) efter kapitel 10 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats in-den for den første ledighedsperiode.Jeg kan derfor oplyse følgende om varighedsbegrænsningen på 6 uger inden forførste ledighedsperiode:
Der er iværksat et 3-årigt forsøg, hvorefter varighedsbegrænsningen ikke gælderfor ledige uden uddannelse eller med en kort eller forældet uddannelse. Det eren betingelse, at den ledige ikke umiddelbart kan formidles til arbejde inden forsit faglige område, og at der er tale om opkvalificering inden for områder medgode eller rigtig gode beskæftigelsesmuligheder.
Varighedsbegrænsningen på 6 uger – der altså kan fraviges efter denne forsøgsord-ning – gælder i øvrigt kun for visse grupper af ledige:
Under 30-årige: For dagpengemodtagere, som ikke har en erhvervskompetence-givende uddannelse, og for kontant- og starthjælpsmodtagere findes der ingenvarighedsbegrænsning. Hvis dagpengemodtagerne har en erhvervskompetence-givende uddannelse, gælder der en 6-ugers begrænsning inden for de første 6måneders sammenlagt ledighed, og derefter gælder der ingen varighedsbe-grænsning.Over 30-årige: For dagpengemodtagere mellem 30 og 60 år findes der ingen va-righedsbegrænsning efter de første 9 måneders sammenlagt ledighed. Og forover 60-årige findes der ingen varighedsbegrænsning efter de første 6 månederssammenlagt ledighed. For kontant- og starthjælpsmodtagere over 30 år, som ik-ke er arbejdsmarkedsparate, findes der ingen varighedsbegrænsning. Og for ar-bejdsmarkedsparate gælder varighedsbegrænsningen kun i de første 9 månedermed kontant- eller starthjælp.
Jeg kan tilføje, at det fremgår af lovforslaget og bemærkningerne hertil, at de ordi-nære uddannelser, der som tilbud vil kunne give høj refusion af forsørgelsesudgif-terne, er uddannelser, som har hjemmel i lov, som udbydes generelt til alle, og somer umiddelbart rettet mod beskæftigelse på arbejdsmarkedet.Det fremgår videre, at f.eks. AMU-uddannelser er eksempler på uddannelser, somhar hjemmel i lov.I forhold til stilladsarbejdernes bemærkninger om ændringer i reglerne om VEU-godtgørelse kan jeg oplyse, at disse regler hører under Undervisningsministeriet, ogde er således ikke en del af L 71. Ligeledes er ændringer i forbindelse med tidligereårs forlig ikke en del af lovforslaget og vil derfor ikke blive nærmere kommenteret.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2