Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 76 Bilag 26
Offentligt
933274_0001.png
933274_0002.png
Folketingets Skatteudvalg
L 76 - unødig hindring for det fleksible arbejdsmarked og adgangen tilat forlænge udbetalingsperioden for ratepensionerUnødig hindring for det fleksible arbejdsmarkedMed L 76 sættes der en stopper for, at personer, der har startet udbetaling fraen livsvarig livrente, kan sætte udbetalingen i bero, hvis de gerne vil vende til-bage til arbejdsmarkedet eller arbejde nogle måneder af året og få pension i øv-rige måneder. Forsikring & Pension har ved flere henvendelser til FolketingetsSkatteudvalg påpeget, at ændringen er direkte i modstrid med bestræbelsernepå at sikre et mere fleksibelt arbejdsmarked.Forsikring & Pension fastholder, at der er behov for at bevare adgangen til atstoppe udbetaling for livsvarige livrenter. Risikoen for spekulativ skatteunddra-gelse er meget begrænset og næppe af praktisk betydning. Ministerens fortsattehenvisning til risiko for skattespekulation, samt at der skulle gælde et grund-læggende princip om, at indkomstudjævning ikke skal være mulig vækker derfornogen undren. Særligt når et af formålene med lovforslaget er at give borgernemulighed for at forlænge udbetalingsperioden for ratepensioner. Det er jo netopfor at give mulighed for indkomstudjævning.Det undrer desuden, at indkomstudjævningen forbundet med at kunne stoppeudbetalingen fra en livrente betragtes som så problematisk henset til, at pensi-onsbeskatningsloven er fra 1972 og at der altid har været adgang til at stoppesåvel livrenter som ophørende livrenter. I 1972 blev der derimod alene sat enstopper for, at personer der har startet udbetaling fra en ratepension kan sætteudbetalingen i bero.Skatteministeren angiver i sit svar af 6. december til Forsikring & Pension, atvære indstillet på at drøfte, om der kan tilvejebringes mere fleksible regler.Skatteministeren understreger i samme moment, at det er en betingelse, at nyeregler reelt skal sikre et øget arbejdsudbud, samtidig med at de ikke må giveanledning til provenutab og indkomstudjævning.Forsikring & Pension skal bemærke, at de to hensyn er modsatrettede og van-skeligt forenelige. Forsikring & Pension ser naturligvis frem til de foreståendedrøftelser, men frygter at det bliver vanskeligt at finde en løsning, hvis mulighe-den for at stoppe livrenteudbetalinger fjernes nu.
13.12.2010
Forsikring & PensionPhilip Heymans Allé 12900 HellerupTlf.Fax41 91 91 9141 91 91 92
[email protected]www.forsikringogpension.dk
Lene HarkesChefkonsulent, cand.jur.Dir.41 91 90 75
[email protected]
Vores ref.Sagsnr.DokID
LHAGES-2008-04012281753
Brancheorganisationfor forsikringsselskaberog pensionskasser
Forlængelse af ratepension – først en mulighed fra 1. januar 2012Lovforslaget indeholder også et forslag om, at det fremadrettet skal være muligtat forlænge udbetalingsperioden for ratepensioner. Det er lovgivers hensigt, atdenne del af lovforslaget skal have virkning fra 1. januar 2011. Det præciseresbl.a. i høringssvaret til Finansrådet, hvoraf det fremgår, at lovforslaget "ikke ertil hinder for, at der forud for den 1. januar 2011 sker forberedelse af forlængel-ser af rateordninger".Med en forventet vedtagelse den 17. december vil denne del af lovforslaget reeltset først få virkning fra 1. januar 2012. En endelig vedtagelse pr. 17. decembergiver kunderne 8 arbejdsdage tilat sætte sig ind i de nye reglerat anmode om forlænget udbetalingsperiodeEfterfølgende skal selskabet nå at effektuere kundernes ønsker inden for densamme frist.Sker det ikke inden den 31. januar 2010, må et ønske om forlængelse udskydeset helt år – dvs. til 2012.En række kunder kan bl.a. med baggrund i Skatteministerens udmelding i løbetaf sommeren 20101have fået en berettiget forventning om, at det i 2011 vil bli-ve muligt at forlænge udbetalingsforløbet. Det har på ingen måde været frem-hævet for disse kunder, at det er en betingelse, at de skal reagere inden 31. ja-nuar 2010.På den baggrund skal Forsikring & Pension foreslå, at lovforslaget ændres såle-des, at de nye regler får virkning for forlængelser, der sker inden den 31. januar2011. Det vil dels give kunder og selskaber den fornødne tid til at indrette sig pålovændringen, dels sikre at lovforslaget også reelt set får virkning for indkomst-året 2011.
Forsikring & Pension
Vores ref.Sagsnr.DokID
LHAGES-2008-04012281753
Med venlig hilsen
Lene Harkes
Side 21
Se L 213, Skatteministerens svar på spørgsmål 21 hvoraf det fremgår, at "dennødvendige lovgivning… kan fremsættes i næste folketingsår med henblik på atnye regler i givet fald forhåbentlig vil kunne få virkning fra 2011".