Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 76
Offentligt
928226_0001.png
928226_0002.png
J.nr. 2010-353-0034Dato: 6. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 76 - Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pen-sionsbeskatningsloven og forskellige andre love (Forlængelse af ratepen-sionsordninger under udbetaling, justering af reglerne for pensionsordnin-ger med løbende udbetalinger og krav til placering af midlerne i godkend-te udenlandske pensionsordninger m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 4 af 26. november 2010. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Klaus Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/ Carsten Vesterø

Spørgsmål 4:

Vil ministeren redegøre for, i hvilket omfang individuelle dobbeltbeskatningsoverenskom-ster kan afhjælpe den af Forsikring og Pension rejste problemstilling om manglende lem-pelse for udenlandsk kildeskat på udbytter til danske pensionsinstitutter, jf. L 76 – bilag 8,og endvidere redegøre for eventuelle provenuvirkninger heraf for staten.

Svar:

Grundlæggende er problemstillingen, at nogle pensionsinstitutter, efter omlægningenaf pensionsafkastskatten fra institut- til individniveau i den nye pensionsafkastbeskatnings-lov, betaler så lille en pensionsafkastskat, at den ikke kan rumme lempelsen for udenland-ske kildeskatter.Ved forhandling af dobbeltbeskatningsoverenskomster er det dansk forhandlingsposition, atpensionsinstitutter skal fritages for udbyttekildeskat. Danmark har ca. 75 dobbeltbeskat-ningsoverenskomster. I det omfang det lykkes at få aftalt 0 pct. udbyttekildeskat eller alter-nativt en anden lav udbyttekildeskattesats for pensionsinstitutter i dobbeltbeskatningsover-enskomsterne, vil det stort set løse problemet for nogle pensionsinstitutter med manglendeudnyttelse af lempelsesmuligheden for udenlandske kildeskatter, da de danske dobbeltbe-skatningsoverenskomster dækker de fleste af de lande, som pensionsinstitutterne formodesat ville investere i - bortset fra Frankrig og Spanien, som vi på nuværende tidspunkt ikkehar dobbeltbeskatningsoverenskomster med. Det bemærkes i den forbindelse, at bådeFrankrig og Spanien har ændret deres lovgivning, så der ikke længere opkræves kildeskataf udbytter til udenlandske pensionsinstitutter.I det omfang, at danske pensionsinstitutters aktieinvesteringer i de lande, som vi aftaler 0pct. udbyttekildeskat, eller alternativt en anden lav udbyttekildeskattesats med, er større endaktieinvesteringerne fra disse landes pensionsinstitutter i Danmark, vil den anførte ændringaf dobbeltbeskatningsoverenskomsterne medføre et merprovenu.
Side 2