Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 80 Bilag 14
Offentligt
926943_0001.png
926943_0002.png
J.nr. 2010-231-0039Dato: 3. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 80 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov

om kuldioxidafgift af visse energiprodukter, registreringsafgiftsloven,

momsloven og forskellige andre love.

(Ændrede fordelingsregler påkraft-varme-området, forøgelse af fradrag for moms på hotelydelser ogfærdselsskadede køretøjer).Hermed sendes kommentarer til bilag 8 – henvendelse af 30/11 2010 fraHORESTA.
Troels Lund Poulsen/ Susanne Reinholdt Andersen

HORESTA

hilser forslaget om forøgelse af fradragsretten for moms af erhvervsmæssigtkøb af hotelydelser velkommen. HORESTAs mål er, at virksomhedernes erhvervsmæssigekøb af hotel- og restaurationsydelser skal sidestilles med alle andre former for køb af varerog ydelser til erhvervsmæssig brug.HORESTA oplyser, at mange hoteller sælger en overnatning inkl. morgenmad til én samletpris, hvor morgenmaden betragtes som en bi-ydelse til hovedydelsen overnatning. Af dengrund finder HORESTA, at morgenmad momsretligt skal behandles på samme måde, somhovedydelsen overnatning.Endvidere finder HORESTA, at kursus- og konferenceophold ofte sælges som én samletpakke til en døgnpris, der indeholder både overnatning, bespisning og evt. særskilt lokalele-je. Her finder HORESTA også, at bespisningen momsretligt skal behandles som en bi-ydelse til hovedydelsen ophold/overnatning.

Kommentarer

I dag fastslår momsloven i to forskellige bestemmelser, at virksomheder bl.a. ikke kan fra-drage moms af indkøb m.v., som vedrører restaurationsydelser og hotelophold. Dog givermomsloven ret til at fradrage 25 pct. af momsen på udgifter til restaurationsydelser og ho-telophold, hvis udgifternes afholdelse er af streng erhvervsmæssig karakter.Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne vil med denne del aftalen om fi-nansloven for 2011 gerne bidrage til at forbedre konkurrencesituationen for turismeerhver-vet i Danmark i forhold til konkurrencen fra andre EU-lande og især vore nabolande. Rege-ringen og forligspartierne håber således, at flere vil vælge Danmark som overnatningssted iforbindelse med forretningsbesøg eller stedet for kursus- og konferenceaktiviteter.Som første skridt mod forbedrede konkurrenceforhold forøges fradraget for moms på udgif-ten til hotelovernatning fra 25 til 50 pct., mens fradraget for moms på udgiften til restaura-tionsydelser forbliver uændret 25 pct.Med vedtagelsen af L 80 vil det således fremgå af momsloven, at der fra 1/1 2011 vil kunnefratrækkes 25 pct. af momsen på erhvervsmæssige udgifter til restaurationsydelser og 50pct. af momsen på erhvervsmæssige udgifter til hotelovernatning.Der er i momsretlig sammenhæng tale om to selvstændige hovedydelser eller køb, om manvil, hvor fradraget for restaurationsydelser kan ikke forhøjes fra 25 pct. til 50 pct. blot vedat betragte restaurationsydelser som bi-ydelser til hotelovernatning. Dette gælder uanset omhoteller, kursus- og konferencevirksomheder m.v. markedsfører deres produkter til én sam-let pakke-pris, eller om branchen i sin markedsføring prissætter de enkelte ydelser separat.I forbindelse med Folketingets 2. behandling af L 80 vil jeg fremsætte et ændringsforslag,som præciserer, at forøgelsen af fradraget for moms kun gælder i relation til hotelovernat-ning.
Side 2