Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 80
Offentligt
927855_0001.png
927855_0002.png
J.nr. 2010-231-0039Dato: 6. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 80. Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektri-citet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter, -registreringsafgiftsloven, momsloven og forskellige andrelove (Ændrede fordelingsregler på kraftvarmeområdet, for-øgelse af fradrag for moms på hotelydelser og færdselsska-dede køretøjer).Herved sendes svar på spørgsmål nr. 3 af 1. december2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne GreteHolmsgaard (SF).
Troels Lund Poulsen/Lene Skov Henningsen

Spørgsmål:

Hvordan harmonere forslaget vedrørende kraftvarme med regeringens ønskerom, at flere går over til fjernvarme i stedet for individuel opvarmning?

Svar:

Forslaget om at ændre på fordelingsnøglerne på kraftvarmeområdet indgår som endel af aftalen mellem regeringen, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti om finanslovenfor 2011. I tillæg til at være et finansieringsinstrument har forslaget den positive effekt, atdet øger værkernes tilskyndelse til at anvende vedvarende energi, og på denne måde bidra-ger til sikring af Danmarks internationale forpligtelser vedr. VE-andel.Det er sådan, at varme produceret på kraft-varme-værker med samtidig produktion af elek-tricitet er belastet med en mindre afgift end varme, som er produceret på et varmeprodukti-onsanlæg uden samtidig produktion af elektricitet. Den afgiftsmæssige begunstigelse sker idag gennem to beregningstekniske fordelingsnøgler, som kraft-varme-værkerne selv kanvælge imellem.Uanset at forslaget går ind og foretager en mindre justering af fordelingsnøglerne på kraft-varmeområdet, vil der imidlertid med de ændrede regler fortsat være en afgiftsmæssig for-del ved at producere el og varme på kraftvarmeanlæg, hvorved der grundlæggende opret-holdes en afgiftsmæssig tilskyndelse til at producere varme på kraftvarmeanlæg i stedet forpå et individuelt varmeforsyningsanlæg.Det skal i den forbindelse yderligere nævnes, at fjernvarme som oftest er billigere som op-varmningskilde end opvarmning ved individuelle opvarmningsformer, ligesom den generel-le prisudvikling på fjernvarme de seneste år har ligget på et lavere niveau end prisudviklin-gen på brændsler til individuelle opvarmningsformer.
Side 2