Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 84 Bilag 2
Offentligt
921312_0001.png
921312_0002.png
J.nr. 2010-511-0045Dato: 24. november 2010
ResuméafForslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og forskel-lige andre love(Opfølgning på harmoniseringen af selskabers aktie-afkastbeskatning m.v.)
1.Lovforslaget har for detførstetil formål at foretage en række justeringerog præciseringer af visse af de regler, der blev indført ved lov nr. 525 af12. juni 2009. Ved denne lov blev reglerne om beskatningen af selskabersaktieavancer og aktieudbytter harmoniseret som et led i udmøntningen afskattereformen (forårspakke 2.0).Det foreslås blandt andet, at:selskaber i visse tilfælde får adgang til at fradrage tab på dattersel-skabsaktier, der var fradragsberettigede inden harmoniseringen af be-skatningen af aktieafkast, og hvor aktierne efterfølgende skifter statustil porteføljeaktier.værnsreglen vedrørende mellemholdingselskaber, der skal hindreomgåelse af betingelserne for, hvornår der er tale om datterselskabs-aktier og koncernselskabsaktier, på en række punkter justeres og præ-ciseres.
fondes mulighed for at være underlagt realisationsbeskatning påinvesteringsforeningsbeviser i akkumulerende og udloddende obli-gationsbaserede investeringsforeninger bortfalder.det sikres, at reglerne for grænseoverskridende fusioner m.v. ikkeunderminerer kildebeskatningen af udbytter til udenlandske sel-skaber i lande, som ikke er medlem af EU og som ikke har en dob-beltbeskatningsoverenskomst med Danmark.der i øvrigt foretages forskellige justeringer i fusionsskattelovens reg-ler om skattefri omstrukturering, i kursgevinstlovens regler om sel-skabers mulighed for at fradrage tab på aktiebaserede finansielle kon-trakter, i aktieavancebeskatningslovens regler om nedsættelse af an-skaffelsessummen på aktier erhvervet i forbindelse med et kapitalind-skud i selskabet og i ejendomsavancebeskatningslovens regler omgenanbringelse af fortjeneste vedrørende fast ejendom.
2.Lovforslaget har for detandettil formål at foretage en række mindre justeringer af andreregler om beskatning af selskaber og aktionærer, der er indført inden for de senere år.Det foreslås blandt andet, at:der indføres regler om den skattemæssige håndtering af den – endnu ikke ikrafttrådte –selskabsretlige adgang til, at et selskab kan beslutte, at aktionærerne alene skal indbeta-le 25 pct. af den selskabskapital, der tegnes ved stiftelsen eller ved en senere kapitalfor-højelse.
ejeren af en personligt drevet virksomhed under visse betingelser skattefrit kan om-danne virksomheden til et udenlandsk selskab efter reglerne om skattefri virksom-hedsomdannelse.de værnsregler, der skal forhindre, at der skatteplanlægges i forskelle på kvalifikation afselskaber i Danmark og i udlandet og i forskelle på kvalifikation af selskabsfinansierin-gen, på flere punkter justeres. Det sikres blandt andet, at værnsreglerne finder anven-delse, selvom der indskydes et selskab uden reel økonomisk aktivitet i koncernstruktu-ren.der i øvrigt foretages nogle mindre justeringer i tonnageskattereglerne og i reglerne omfraflytningsbeskatning.
3.Det skønnes, at forslaget ikke har egentlige provenumæssige konsekvenser. Forslaget omselskabers adgang til fradrag for tab på aktier, der den 22. april 2009 havde været ejet imindre end 3 år og efterfølgende skifter status til porteføljeaktier, og forslaget om adgangentil fradrag for tab på driftsmæssige valutaterminskontrakter for årene 2008-2010, anslås dogat medføre et varigt provenutab i størrelsesordenen 3 mio. kr. årligt.
Side 2