Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 84 Bilag 21
Offentligt
959242_0001.png
959242_0002.png
J.nr. 2010-511-0045Dato: den 21. februar 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 84 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, sel-

skabsskatteloven og forskellige andre love (Opfølgning på harmonise-

ringen af selskabers aktieafkastbeskatning m.v.)

Hermed sendes svar på henvendelse af 10. februar 2011 fra Thorbjørn K.K. Henriksen, Mentor Tax Accounting SMBA (L 84 – bilag 16).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Thorbjørn K. K. Henriksen, Mentor Tax Accounting SMBA,

rettede den 16. december2010 henvendelse til Skatteudvalget vedrørende forslaget om en udvidelse af adgangen tilat foretage skattefri virksomhedsomdannelse til udenlandske selskaber (L 84 – bilag 5).Henvendelsen er kommenteret i bilag 14 til forslaget.Spørgeren har i sin henvendelse gentaget flere af de allerede stillede spørgsmål.Det kritiseres igen, at der efter forslaget vil kunne foretages skattefri virksomhedsomdan-nelse til udenlandske selskaber, der er omfattet af begrebet ”selskab i en medlemsstat” i ar-tikel 3 i direktiv 2009/133/EF, samtidig med at det ikke er muligt at foretage skattefri virk-somhedsomdannelse til danske smba-selskaber (selskaber med begrænset ansvar omfattetaf lov om visse erhvervsdrivende virksomheder).

Kommentar

Der henvises indledningsvist til kommentaren i bilag 13 til forslaget, hvortil bilag 14 henvi-ser.Det gentages, at de foreslåede ændringer i regelsættet om skattefri virksomhedsomdannelsealene vedrører muligheden for at foretage skattefri virksomhedsomdannelse til udenlandskeselskaber.Det er fundet hensigtsmæssigt at afgrænse de udenlandske selskaber, der nu foreslås omfat-tet af reglerne om skattefri virksomhedsomdannelse, med udgangspunkt i det begreb – sel-skab i en medlemsstat i fusionsskattedirektivets artikel 3 – der også er anvendt i fusions-skattelovens afgrænsning af udenlandske selskaber, der kan deltage i en skattefri fusionmed et dansk selskab.Som Skatteministeriet forstår spørgerens andet spørgsmål, spørges der, om der ikke allere-de efter de gældende regler er hjemmel til at foretage skattefri virksomhedsomdannelse tiludenlandske selskaber. Spørgeren har til støtte herfor – i sin forudgående henvendelse af16. december 2010 - henvist til et afsnit i ligningsvejledningen, hvoraf det fremgår:”Udenlandske selskaber, der i kraft af, at ledelsens sæde er placeret i Danmark, er fuldtskattepligtige her i landet i medfør af SEL § 1, stk. 6, sidestilles med danske aktie- eller an-partsselskaber, når de opfylder betingelserne for at være »et selskab i en medlemsstat«, jf.nedenfor.”Skatteministeriet bemærker for det første, at det citerede afsnit vedrører reglerne ifusions-skatteloven,der udtrykkeligt giver hjemmel til skattefri fusion med udenlandske selskaber.Dernæst bemærkes, at det efter de gældende bestemmelser om skattefri virksomhedsom-dannelse er en betingelse, at omdannelsen sker til et aktieselskab eller et anpartsselskab, derregistreres her i landet, jf. § 1, stk. 1, i virksomhedsomdannelsesloven. Et selskab, der erskattepligtigt efter selskabsskattelovens § 1, stk. 6, er ikke et sådant selskab.Endelig spørges der, om et anpartsselskab, der formulerer sine vedtægter på samme mådesom et smba-selskab, skal sidestilles med et smba-selskab i relation til skattefri virksom-hedsomdannelse.Det gentages, at lovforslaget ikke ændrer på afgrænsningen af de danske selskaber, der kanforetages skattefri virksomhedsomdannelse til, og at spørgsmålet derfor må bero på en for-tolkning af gældende regler.
Side 2