Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 84
Offentligt
957335_0001.png
957335_0002.png
957335_0003.png
J.nr. 2010-511-0045Dato: 14. februar 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 84 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, sel-

skabsskatteloven og forskellige andre love (Opfølgning på harmonise-

ringen af selskabers aktieafkastbeskatning m.v.)

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 21 af 7. februar 2011. Spørgsmåleter stillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 21:

Ministeren anmodes om at redegøre for, hvilke regler der har været gældende for selskaberstilbageholdelse af udbytteskat, hvis dette udbytte udloddes til såkaldte mellemholdingsel-skaber omfattet af ABL § 4A, stk. 3, og hvorledes disse regler er oplyst til de pågældendeselskaber, og hvorledes SKAT kontrollerer, at disse regler overholdes.

Svar:

Det følger af kildeskattelovens § 65, at det udloddende selskab i forbindelse med enhverudbytteudlodning skal indeholde 28 pct. af det samlede udbytte. Indeholdelsesprocentenkan dog nedsættes til 25 pct., hvis modtageren er et dansk selskab.Denne hovedregel kan fraviges, hvis udbyttet ikke er skattepligtigt for modtageren. Efterkildeskattebekendtgørelsens § 31, som blev opdateret i 2009 som følge af de nye regler ombeskatning af selskabers aktieafkast,skal selskaber og foreninger m.v., der udlodder udbytte,bl.a. undlade at indeholde udbytteskat, når:-Udbyttet er udbytte af datterselskabsaktier eller koncernselskabsaktier, jf. aktie-avancebeskatningslovens §§ 4 a eller 4 b, under de betingelser, der er anført i sel-skabsskattelovens § 2, stk. 1, litra c, eller § 13, stk. 1, nr. 2, fondsbeskatningslovens§ 10, stk. 1, jf. stk. 4, eller kildeskattelovens § 2, stk. 1, nr. 6, jf. selskabsskattelo-vens § 2, litra c, 5. og 6. pkt. Det er endvidere en betingelse, at udbytteudlodder ik-ke er omfattet af selskabsskattelovens § 3, stk. 1, nr. 19.
Hvis mellemholdingselskabsreglen i aktieavancebeskatningslovens § 4 A, stk. 3, og § 4 B,stk. 2, finder anvendelse, er der ikke tale om datterselskabsaktier eller koncernselskabsakti-er – men porteføljeaktier for mellemholdingselskabets selskabsaktionærer. Selskabsaktio-næren anses for at eje aktierne direkte. Udbyttet er således skattepligtigt for modtageren(selskabsaktionæren i mellemholdingselskabet), og undtagelsen for indeholdelsespligtenfinder ikke anvendelse.Selvom der ikke sker indeholdelse, vil selskabsaktionæren stadig være skattepligtig af ud-byttet og vil skulle selvangive udbyttet.Hvis der uretmæssigt måtte ske indeholdelse i et tilfælde, hvor mellemholdingselskabsreg-len ikke finder anvendelse og der derfor er tale om datterselskabsaktier eller koncernsel-skabsaktier, kan mellemholdingselskabet få tilbagebetalt den fejlagtigt indeholdte udbytte-skat. Anmodning om tilbagebetaling skal være told- og skatteforvaltningen i hænde senestto måneder fra tidspunktet for vedtagelsen af udlodningen.Der er ikke lavet specifikt informationsmateriale om reglerne om indeholdelse af udbytte-skat i forhold til mellemholdingselskaber. I den forbindelse er det væsentligt at erindre, atmellemholdingselskabsreglen er en værnsregel, som alene finder anvendelse, når mellem-holdingselskabet ikke driver reel økonomisk virksomhed, dvs. ikke har noget forretnings-mæssigt formål. Eksistensen af mellemholdingselskaber burde derfor være undtagelsen.SKAT afholder generelt orienteringsmøder om nye skatteregler, herunder de nye regler ombeskatning af selskabers aktieavancer.Side 2
Kontrollen foretages, som det i øvrigt sker i SKAT, dvs. enten ved en tilfældig, stikprøve-vis kontrol, eller såfremt det pågældende område er omfattet af et indsatsprojekt.
Side 3