Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 90
Offentligt
962648_0001.png
962648_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. februar 2011Statsretskontoret2010-7650-0007CHE40615
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 110 vedrørende forslag til lovom offentlighed i forvaltningen (L 90), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 27. januar 2011. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Meta Fuglsang (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 110 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om offentlighed i forvaltningen (L 90):

”Ministeren bedes komme med eksempler på, at bestemmel-serne i den nuværende offentlighedslov har generet den poli-tiske beslutningsproces under politiske forligsforhandlinger,og som derfor skulle begrunde § 27 i L 90.”

Svar:

Der henvises til besvarelserne af spørgsmål nr. 107 og nr. 109 vedrøren-de lovforslaget, hvor der nærmere er redegjort for den begrænsede ad-gang til efter den gældende offentlighedslov at undtage dokumenter, somen minister udveksler med folketingsmedlemmer i forbindelse med f.eks.forberedelsen af et politisk initiativ. Det følger af det, der er anført i denævnte besvarelser, at det klare udgangspunkt er, at dokumenter, der ud-veksles i den omhandlede sammenhæng, vil være omfattet af lovens reg-ler om aktindsigt.Det er således Justitsministeriets opfattelse, at den gældende offentlig-hedslov ikke på tilstrækkelig vis beskytter det behov, en minister har for ifortrolighed at udveksle synspunkter med folketingsmedlemmer, herun-der ordførerne for partierne, i forbindelse med f.eks. forberedelsen af etpolitisk initiativ, når der som det klare udgangspunkt ikke kan ske en så-dan udveksling, uden at der bliver aktindsigt heri efter lovens almindeli-ge regler.Det er samtidig Justitsministeriets vurdering, at der i ministerierne gene-relt er stor opmærksomhed om den gældende offentlighedslovs util-strækkelige beskyttelse af den nævnte udveksling af dokumenter medfolketingsmedlemmer, og at der tages hensyn til den utilstrækkelige be-skyttelse under forberedelsen af et politisk initiativ.Der udvises i overensstemmelse hermed tilbageholdenhed i Justitsmini-steriet med at udveksle dokumenter med folketingsmedlemmer som led iforberedelsen af et politisk initiativ på grund af risikoen for, at de pågæl-dende dokumenter efterfølgende skal udleveres som led i aktindsigt, ogdette gælder, selvom udvekslingen i det enkelte tilfælde ville kunne væreen langt mere hensigtsmæssig måde at forberede det politiske initiativ på.
2