Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 90
Offentligt
962764_0001.png
962764_0002.png
962764_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. februar 2011Statsretskontoret2010-7650-0007OTE40247
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 90 vedrørende forslag til lovom offentlighed i forvaltningen (L 90), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 27. januar 2011. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Meta Fuglsang (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 90 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om offentlighed i forvaltningen (L 90):

”Vil ministeren forsøgsvis angive, hvilke varmeforsyningsanlæg derhenholdsvis falder indenfor og udenfor lovens krav om offentlighed,når der angives en grænse på 10 MJ/s i § 3, stk., nr. 3.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Klima- og Energiministeriet, der henviser til følgende udta-lelse fra Energistyrelsen:”Det fremgår af § 3, stk. 2, nr. 3, i forslag til lov om offentlighed i forvalt-ningen, at loven delvis finder anvendelse på al virksomhed, der udøves af”kollektive varmeforsyningsanlæg, som er omfattet af varmeforsyningslo-ven og har en kapacitet på mere end 10 MJ/s”.Ved kollektive varmeforsyningsanlæg forstås: virksomhed, der driver visseanlæg med det formål at levere energi til bygningers opvarmning og forsy-ning med varmt vand, og som har en kapacitet på mere end 0,25 MW.Det handler om:1. biogas/brintanlæg, såvel produktions- som fremføringsanlæg,2. varmefremføringsanlæg, dvs. transmissions- og distributionsnet,3. varmeproduktionsanlæg, herunder kraftvarmeanlæg med en eleffekt optil 25 MW, og4. blokvarmecentraler.Virksomheder, der leverer energi til andre formål end rumopvarmning ellerforsyning med varmt brugsvand, er ikke kollektive varmeforsyningsanlæg.F.eks. er procesanlæg ikke omfattet.Alene kollektive varmeforsyningsanlæg, som har en kapacitet på mere end10 MJ/s (=10 MW) er omfattet af offentlighedsloven. Som tommelfinger-regel siger man, at et værk med en kapacitet på 1 MW (1 MJ/s) varme kanforsyne ca. 250 parcelhuse (à 130 m2). Varmeforsyningsanlæg, som er om-fattet af offentlighedsloven, er således rimelig store og kan forsyne ca.2.500 parcelhuse, dvs. en mindre by.Energistyrelsen registrerer kun el- og varmeproducerende anlæg.I Danmark er der 440 varmefremføringsanlæg, dvs. distributions- ogtransmissionsnet, hvor de produktionsanlæg, der leverer til anlægget, sam-menlagt har en varmekapacitet på mere end 10 MJ/s.Der findes 443 varmeproducerende værker (eksklusiv blokvarmecentraler)i Danmark, som har en kapacitet på mere end 10 MJ/s. Dette antal dækkerogså over kollektive varmeforsyningsanlæg, som producerer både varmeog el (kraftvarmeanlæg).
2
Blokvarmecentraler er anlæg, der er etableret i forbindelse med et størrebyggeri, hvis formål er at forsyne en lukket kreds eller forudbestemt antalbrugere. Normalt vil det således dreje sig om forholdsvis små anlæg, somfalder udenfor offentlighedslovens anvendelsesområde. Energistyrelsen harikke en registrering af det antal blokvarmecentraler i Danmark.Der findes i dag Energistyrelsen bekendt ikke noget biogasanlæg, der eromfattet af offentlighedsloven, men nogle af de planlagte anlæg vil forven-tes at kunne producere biogas med et energiindhold på mere end 10 MJ/s.Biogas leveres til et el- og varmeproducerende anlæg via et fremføringsan-læg. Et biogasfremføringsanlæg vil være omfattet af offentlighedsloven,når de biogasanlæg, som er tilsluttet anlægget, sammenlagt producerer bio-gas med et energiindhold på mere end 10 MJ/s. Der findes Energistyrelsenbekendt i dag ikke noget biogasfremføringsanlæg, som er omfattet af of-fentlighedsloven.Brint produceres i dag kun på forsøgsbasis.”
Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Energistyrel-sen.
3