Finansudvalget 2010-11 (1. samling)
L 1
Offentligt
933253_0001.png
933253_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
13. december 2010

Besvarelse af § 8 spørgsmål 1 L1 stillet af Finansudvalget den 6. de-

cember 2010

Spørgsmål:

I forlængelse af sine udtalelser i forbindelse med finanslovsaftalen bedesministeren redegøre for beskæftigelseseffekten - og de beregningsmæssi-ge forudsætninger herfor - af aftalen med pensionsbranchen "som sikrer10 mia. kr. ekstra til mindre- og mellemstore virksomheder". Der henvi-ses til Dagbladet Børsen "Regeringens tidsplan for iværksætterpakkenskrider", den 15. november 2010.

Svar:

Som led i Finanslovsaftalen for 2011 vil regeringen i samarbejde medpensionssektoren styrke markedet for risikovillig kapital med op til 10mia. kr. Jeg forventer snart at indgå aftalen med pensionssektoren.Det er forbundet med usikkerhed at skønne over beskæftigelseseffektenaf initiativet. Effekterne afhænger blandt andet af, hvor meget investe-ringsaktiviteten samlet set vil blive påvirket, og hvor succesfulde de virk-somheder, der investeres i, på længere sigt viser sig at være.Beregningerne tager udgangspunkt i, at markedet for risikovillig kapitalsamlet set styrkes med omkring 10 mia. kr. Denne ekstra kapital ventes atudmønte sig i nye investeringer i virksomhederne over de næste år.Til at belyse størrelsesordenen af de umiddelbare beskæftigelseseffekterved disse investeringer er der anvendt input-output tabeller. Disse tabellerindeholder en organiseret opstilling af detaljerede økonomisk-statistiskeoplysninger og muliggør modelberegninger af sammenhænge i økonomi-en. Disse input-output sammenhænge i økonomien indgår også i den sam-fundsøkonomiske model ADAM.Sådanne input-output beregninger på Nationalregnskabet viser, at øgesinvesteringerne i maskiner og materiel med i alt 10 mia. kr., vil det øgebeskæftigelsen i industri- og serviceerhverv med op mod 7.000 personer.Effekten vil blive mindre i det omfang, at der med initiativet igangsættesinvesteringsaktiviteter, som også ville være igangsat uden initiativet. Deter ikke muligt at skønne over denne effekt. En nærmere vurdering af be-skæftigelseseffekterne er i princippet først muligt, når midlerne er an-vendt, og det konkrete investeringsomfang er kendt.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Den umiddelbare effekt på op til 7.000 beskæftigede skyldes, at der for-udsættes iværksat nye investeringer og er ikke et udtryk for en varig be-skæftigelseseffekt. Initiativerne forventes imidlertid også at føre til enøget forsknings- og udviklingsaktivitet, markedsmodning mv., hvilket pålængere sigt kan øge produktiviteten og styrke konkurrencekraften. Sam-tidig forventes ordningen at kunne bidrage til, at flere virksomheder over-lever på markedet.