Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 108
Offentligt
953536_0001.png
953536_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
7. februar 2011
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 25. januar 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 8 (L 108), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Leif LahnJensen.
J.nr. 2010-0014819

Spørgsmål nr. 8:

”I forhold til den del af lovforslaget, der vedrører arbejdsfri periode i fritstillingspe-rioden, bedes ministeren redegøre for ministerens holdning til slet og ret at indskri-ve og – dermed slå entydigt fast – i ferieloven, at ferie ikke bør kunne anses for af-holdt uden en arbejdsfri periode.”

Endeligt svar:

Lovforslagets udgangspunkt er netop, at ferien ikke kan anses for afholdt i en frit-stillingsperiode, medmindre lønmodtageren efter ferielovens varslingsperioder haren arbejdsfri periode svarende til feriens længde. Hovedferien kan derfor ikke an-ses for afholdt, medmindre lønmodtageren har en arbejdsfri periode på 3 uger eftervarslingsperioden på 3 måneder. Tilsvarende kan øvrig ferie ikke anses for afholdt,medmindre lønmodtageren har en arbejdsfri periode på op til 2 uger efter vars-lingsperioden på 1 måned.Der er undtaget to situationer, som vedrører arbejdsgiverens mulighed for modreg-ning og arbejdsgiverens insolvens.Hvis den fritstillende arbejdsgiver ikke har adgang til at modregne i lønmodtage-rens løn fra en ny arbejdsgiver, kan den fritstillende arbejdsgiver fortsat anse ferienfor afholdt i samme omfang som nu. Det ville ellers medføre en utilsigtet fordel forden lønmodtager, som påbegynder nyt arbejde i fritstillingsperioden i forhold tilden lønmodtager, som ikke finder nyt arbejde i fritstillingsperioden.Lad mig komme med et konkret eksempel:En lønmodtager bliver fritstillet den 1. maj. Fritstillingsperioden er på 4 måneder.Hvis lønmodtageren ikke har påbegyndt nyt arbejde i fritstillingsperioden kan alle5 ugers ferie anses for afholdt. Lønmodtageren får således alene løn for de 4 må-neder. Det ændrer hverken lovforslaget eller spørgerens forslag ved.Påbegynder lønmodtageren derimod arbejde den 1. juni betyder spørgerens for-slag, at hvis den tidligere arbejdsgiver ikke har adgang til at modregne i lønmod-tagerens løn fra en ny arbejdsgiver, vil lønmodtageren ikke alene få løn for de 4
måneder. Lønmodtageren vil også få løn fra den nye arbejdsgiver for de 3 måne-der. Herudover vil den tidligere arbejdsgiver skulle afregne feriegodtgørelse for 5uger, da lønmodtageren ikke har en arbejdsfri periode.Samtidig undtages de situationer, hvor arbejdsgiveren er insolvent og ophørt. Detville ellers medføre en konkursregulering til fordel for lønmodtagere i forhold tilandre kreditorer. En sådan konkursreguleringer ikke i overensstemmelse med ferie-lovens formål.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2