Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 138
Offentligt
972406_0001.png
972406_0002.png
972406_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. marts 2011Dyrevelfærdskontoret2011-156-0305KAB40993
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 10 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om dyreforsøg og lov om kloning og genmodificeringaf dyr mv. (Gennemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138), somRetsudvalget har stillet til justitsministeren den 2. marts 2011. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).
Lars Barfoed/Mette Johansen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 10 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om

dyreforsøg og lov om kloning og genmodificering af dyr mv. (Gen-

nemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138):

”Ministeren bedes redegøre for om opgaven med at løftegavnskriteriet kan forbedres.”

Svar:

Det følger af dyreforsøgslovens § 1, stk. 4, at Dyreforsøgstilsynet kanmeddele afslag på ansøgninger om udførelse af dyreforsøg, hvis forsøgetikke skønnes at være til væsentlig gavn.Ved den foreslåede ændring af dyreforsøgslovens § 1, stk. 4, jf. lovfor-slagets § 1, nr. 7, præciseres det, at Dyreforsøgstilsynet kan afslå at givetilladelse til dyreforsøg, hvis den belastning, som dyret udsættes for, ikkestår mål med forsøgets og produktets nytteværdi. Den foreslåede æn-dring, som imødekommer beretningen over beslutningsforslag nr. B 30om skærpede krav til dyreforsøg, har således til formål at præcisere, atDyreforsøgstilsynet i forbindelse med behandlingen af ansøgninger omdyreforsøg både skal foretage en vurdering af nytteværdien af forsøget ogdet produkt, som skal udvikles eller forbedres.Rådet for Dyreforsøg bemærker i sit høringssvar af 10. januar 2011, atden foreslåede præcisering af ”væsentlig gavn”-kriteriet indebærer etøget og vanskeligt skøn. Rådet foreslår derfor, at ansøgeren pålægges atgodtgøre, at forsøget opfylder kravet om væsentlig gavn. Rådet forslårendvidere, at det præciseres i Dyreforsøgstilsynets vejledninger og an-søgningsskemaer, at ansøgeren skal være omhyggelig ved sin beskri-velse af sin forsøgshypotese.Justitsministeriet skal hertil bemærke, at Dyreforsøgstilsynet ved vurde-ringen af, om et forsøg er til væsentlig gavn, bl.a. skal lægge vægt påforsøgets karakter og belastningen af dyret, idet en høj belastning stillerstørre krav til den gavn, som forsøget må antages at indebære. Ansøge-ren vil i den forbindelse skulle oplyse sagen i et sådant omfang, at Dy-reforsøgstilsynet kan foretage denne vurdering.Den nærmere afgrænsning af, hvad der kan betegnes som væsentliggavn, må dog efter Justitsministeriets opfattelse bero på en konkret vur-
2
dering af de enkelte forsøg og belastningen af de anvendte forsøgsdyrog bør derfor som hidtil fastlægges i Dyreforsøgstilsynets praksis.I øvrigt finder Justitsministeriet, at det vil være hensigtsmæssigt, at Dyre-forsøgstilsynet ændrer sine vejledninger og ansøgningsskemaer, hvis det-te vil kunne medvirke til at forbedre kvaliteten af de oplysninger, somtilsynet modtager fra ansøgere.
3