Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
L 141
Offentligt
969667_0001.png
969667_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 4. marts 2011 stillet mig følgende spørgsmål nr. 14vedrørende forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund(L 141), stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skal be-svare.

Spørgsmål nr. 14:

"Vil ministeren fremsende en redegørelse for, hvad de mest optimistiske og de mestpessimistiske vurderinger af CCS pt. siger om omkostningerne med at realisereCCS? Det ønskes herunder oplyst, hvor høj kvoteprisen på CO2 skal være, før detantages, at CCS kan konkurrere med andre teknologier, der fortrænger CO2."

Svar:

Energistyrelsen og Energinet.dk offentliggjorde i juni 2010 et teknologikatalog(”Technology Data for Energy Plants”). I dette findes blandt andet en opgørelse overomkostningerne ved CCS. Disse afhænger af den valgte teknologi og om CCS etab-leres på et nyt eller et eksisterende anlæg.I forbindelse med nye kulkraftværker er der tre mulige teknologier:Oxyfuel, IGCC-CCSogPF-CCS.I etoxyfuel-anlægbrændes kul i ren ilt, hvorved røgen bliver næ-sten ren CO2. Det gør røgrensningen billigere, men til gengæld skal kraftværket for-synes med en iltfabrik. I etIGCC-CCSanlæg forbehandles kullet i en forgasser,hvorved CO2fjernes inden forbrændingen. I etPF-CCSanlæg fjernes CO2fra røgen iet almindeligt kulkraftværk efter forbrændingen. I alle tre tilfælde skal CO2transporte-res fra kraftværket til et CO2-lager og pumpes ned i dette.I Danmark er CCS dog mest relevant i forbindelse med eksisterende kulkraftværker,hvor der kan tilføjes et CO2renseanlæg for røggassen efter forbrænding (PF-CCS).Teknologikataloget angiver et prisinterval på 31-76 € pr. ton fjernet CO2. Heraf erstørsteparten omkostninger ved selve fjernelsen af CO2fra røgen (21-43 €/ton).Transportomkostningerne afhænger i sagens natur af afstanden fra kraftværket tilCO2-lageret og i mindre omfang af, om der er tale om en landbaseret eller havbase-ret rørledning. Omkostningerne angives at ligge i intervallet 1-12 €/ton. Selve lagrin-gen af CO2afhænger af egenskaberne ved den geologiske struktur af lageret og an-gives at koste 9-21 €/ton.
Dato 15. marts 2011J.nr. 2010-1435
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Dette betyder, at kvoteprisen skal op på 31-76 €, før det bliver rentabelt at opføreCCS-anlæg på et eksisterende kraftværk. Til sammenligning ligger kvoteprisen i øje-blikket omkring 15 €.Konkurrencedygtigheden af CCS i forhold til andre måder at fjerne CO2på afhængeraf, hvilke andre måder der tænkes på. Kvoteprisen kan betragtes som et udtryk foromkostningerne ved at fjerne den sidste ton CO2inden for kvotesektoren, dvs. detdyreste virkemiddel inden for kvotesektoren. Dette billede forstyrres dog af diversetilskudsordninger, der sigter mod at fremme vedvarende energi, og som ”sideeffekt”medfører CO2-reduktion. Desuagtet må CCS vurderes som en relativt dyr måde atfjerne CO2på. Teknologisk udvikling inden for CCS kan dog ændre dette. Uden forkvotesektoren er der en lang række mulige virkemidler, hvoraf nogle har meget lavesamfundsøkonomiske omkostninger, mens andre har samfundsøkonomiske omkost-ninger, der overstiger det højeste tal for CCS nævnt ovenfor.
Med venlig hilsen
Lykke Friis