Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
L 176
Offentligt
994002_0001.png
994002_0002.png
994002_0003.png

Regeringen

KL

06.04.2011

Styrket incitament til en forebyggende indsats

Regeringen har fremsat lovforslag om ændring af den kommunale medfinansieringpå sundhedsområdet.Regeringen noterer sig i den forbindelse, at KL støtter forslaget om at øge denaktivitetsafhængige del af medfinansieringen med henblik på at styrke incitamen-terne til den forebyggende indsats. Modellen løfter generelt den aktivitetsbestemtemedfinansiering med 60 pct., men løfter medfinansieringen med 90 pct. i forhold tilde ældre medicinske patienter, hvor kommunernes forebyggende indsats vurderesat have størst effekt. Endvidere noteres det, at KL støtter forslaget om et loft overden enkelte regions indtægter fra kommunal medfinansiering.Regeringen og KL er enige om, at formålet med den kommunale medfinansieringer at give et yderligere, generelt incitament for kommunerne til at varetage plejeop-gaven og den forebyggende indsats – herunder den langsigtede forebyggelse –effektivt. Medfinansieringen skal således ses i sammenhæng med de øvrige øko-nomiske virkninger af borgeres sundhedstilstand, f.eks. i forhold til arbejdsmarke-det, det sociale system og plejesektoren.Der er enighed om, at loftet over de regionale indtægter fra den kommunale medfi-nansiering sikrer, at regionerne ikke ved budgetoverskridelser får øgede indtægterfra kommunerne, hvilket giver et større incitament til budgetoverholdelse i regio-nerne. Set for kommunerne vil det modvirke store uforudsete ekstraregninger tilkommunernes aktivitetsafhængige bidrag og dermed medvirker loftet for regioner-ne til større budgetsikkerhed i kommunerne.I forhold til det fremsatte lovforslag er regeringen og KL enige om følgende æn-dringer, som regeringen vil søge tilslutning til:Hvis regionerne producerer mere end forudsat kan det indebære enekstraregning for kommunerne. I de tilfælde, hvor merproduktion kan hen-føres til, at en eller flere regioner er mere effektive end det forudsatte vedbudgetlægningen, skal kommunerne ikke medfinansiere den øgede aktivi-tet. Der er derfor enighed om, at medfinansiering, som kommunerne harbetalt, fordi en eller flere regioner har øget effektiviteten ud over det aftalte,bliver tilbageført til kommunerne under ét.For at understøtte bedre og mere forudsigelige rammer for planlægning afden kommunale indsats kan DRG-taksterne, som ligger til grund for denkommunale medfinansiering på sygehusområdet, ikke ændres i periodenfra den forudsatte kommunale medfinansiering bliver fastlagt til den endeli-ge afregning finder sted. Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil derfor frem-rykke udmelding af taksterne for året, så de vil være kendte i kommunerneved budgetlægningen, således at kommunerne har større budgetsikkerhedog bedre forudsætninger for planlægningen af økonomi og indsats.
Side 2
Der er endvidere enighed om, at ændringer i den kommunale medfinansiering ikkebør indgå i opgørelsen af, om en økonomiaftale er overholdt. Regeringen har iforhold hertil tilkendegivet, at der i henhold til det lovforslag, som er fremsat vedr.nedsættelse af bloktilskuddet ved en overskridelse af det aftalte udgiftsniveau for2011 netop vil være hjemmel til at korrigere for ændringer i kommunernes udgiftertil medfinansiering af sundhedsområdet i forhold til det niveau, der var forudsat vedindgåelsen af økonomiaftalen.Regeringen noterer sig KL’s ønske om, at der snarest igangsættes analyser af,hvordan differentierede elementer kan understøtte en hurtigere udbygning af denforebyggende indsats. Regeringen og KL er enige om, at potentialet for bedst mu-ligt at høste gevinsterne ved den kommunale medfinansiering er et vigtigt tema,som der fremadrettet skal arbejdes målrettet videre med, herunder styrke grundla-get for at dokumentere, sammenligne og analysere kommunernes indsats medhenblik på at udbrede de gode eksempler mere systematisk.
Side 3

Bilag.

Fastlæggelse af tilbageførsel af visse kommunale udgifter til medfinansiering

Der er enighed om, at der årligt i forbindelse med forhandlingerne mellem regerin-gen og KL for det næste års økonomi for kommunerne bliver fastsat en efterregule-ring vedr. det foregående års kommunale medfinansiering på sundhedsområdet,såfremt der i det foregående år måtte være opsamlet midler i staten, som følge afat den regionale finansiering fra kommunal medfinansiering fastlåses på det ni-veau, som forudsættes med foregående års økonomiaftale og som kan tilskrivesmerproduktivitet i en eller flere regioner.Efterreguleringen udgør den del af de kommunale medfinansieringsbidrag opsam-let i staten, som måtte kunne henføres til en aktivitet i regionerne, der – som følgeaf en produktivitetsstigning i en eller flere regioner – er højere end forudsat for detpågældende år. Efterreguleringen fordeles mellem kommunerne efter kommuner-nes andel af befolkningstallet.Fastlæggelsen af efterreguleringen foretages endeligt af indenrigs- og sundheds-ministeren. Efterreguleringen foretages som en regulering af det kommunale blok-tilskud i samme års tre sidste måneder og har ikke budgetmæssig betydning fordet år, hvor reguleringen finder sted, men er alene en likviditetsregulering.