Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 203
Offentligt
997016_0001.png
997016_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
13. maj 2011

Besvarelse af spørgsmål 15 ad L 203 stillet af Boligudvalget den 5.

maj 2011 efter ønske fra Thomas Jensen (S).

Spørgsmål:

Vil Ministeren redegøre for, ud fra hvilket princip eller reguleringsmeka-nisme, at minimumsgrænsen for entreprisesum fremover vil blive regule-ret? Herunder, hvad der ligger til grund for i første omgang at fastsættedenne minimumsgrænse til 20 mio. kr.?

Svar:

Vi har med Konkurrencepakken af 11. april 2011 aftalt en generelmindstegrænse på 20 mio. kr., så det kun er større kommunalt og regio-nalt byggeri, der bliver omfattet af lovændringen.Mindstegrænsen er fastsat ud fra en vurdering af, at der ved byggeri afdenne størrelse er væsentlige gevinster ved at anvende værktøjer som fxtotaløkonomi og IKT.Ved at sætte mindstegrænsen på 20 mio. kr. vurderes byggerier som storeinstitutioner, sportshaller og kulturinstitutioner generelt at blive omfattetaf lovændringen. Derimod forventes byggeprojekter som daginstitutions-byggerier eller renoveringer af fx skoler at kunne gennemføres uden atblive omfattet af lovændringen.Det forventes, at kommunerne ved byggeri over 20 mio. kr. vil få væsent-lige erfaringer med statsbyggelovens forskellige værktøjer, som de efter-følgende af egen drift kan anvende på deres øvrige mindre byggeprojek-ter, når de vurderer, det er relevant.Hvis mindstegrænsen sættes til fx 100 mio. kr., omfattes kun meget storebyggerier som fx skoler og sygehuse af lovændringen, som kommuner ogregioner sjældent opfører. Kommunerne og regionerne vil i så fald kun fåyderst begrænsede erfaringer med anvendelsen af de forskellige værktø-jer. Det vurderes derfor som tvivlsomt, om kommunerne på den baggrundaf egen drift vil udbrede erfaringerne til deres øvrige byggeri. Samtidigvurderes det, at erhvervet med en væsentligt højere mindstegrænse kun ibegrænset omfang vil kunne realisere fordelene af lovforslaget i form aføget udvikling af nye produkter, teknologier og samarbejdsformer.For de statslige bygherrer gælder, at deres byggeprojekter er omfattet, nårprojektsummen overstiger 5 mio. kr.Lovændringen vil blive evalueret to år efter ikrafttrædelsen. I den forbin-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
delse vil det bl.a. blive vurderet, om en mindstegrænse på 20 mio. kr. erpassende, eller om den eventuelt skal justeres.Jeg kan i øvrigt henvise til lovforslagets almindelige bemærkninger.