Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 31
Offentligt
923869_0001.png
923869_0002.png
J.nr.10-115023Dato: 29. november 2010
TilFolketinget – Skatteudvalget
L 31 – Forslag til Lov om ændring af toldloven (Kontrol med likvide midler,kontrolanlæg ved landfaste forbindelser til udlandet og hjemmel til anvendel-se af kropsscannere i forbindelse med personeftersyn).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 34 af 19. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Niels Helveg Petersen (RV).
Troels Lund Poulsen/ Ulla Trolle
Spørgsmål:
Er ministeren bekendt med, at Københavns Lufthavn har fået tilladelse til at teste securityscannere, som bygger på mikrobølgeteknologi, jf. TRU, transportministerens svar af 23.marts 2010 på alm. del – spørgsmål 917 (2009-10)? Og finder ministeren ikke, at oplysnin-ger om testningen af kropsscannere i Københavns Lufthavn er relevante at videregive tiludvalget som led i udvalgets behandling af lovforslaget?Svar:Kropsscanning kan foretages ved hjælp af to forskellige teknologier: røntgen og mikrobøl-ger. Scannere, der er baseret på mikrobølgeteknologi, er ikke relevante for SKATs kontrolaf rejsende. Såfremt det senere besluttes at anskaffe scannere, vil der være tale om røntgen-scannere, som gør det muligt at afsløre personer, der har slugt emballager med narkotiskestoffer med henblik på indsmugling. Mikrobølgescannere kan ikke afsløre sådanne smugle-re, da man ikke med mikrobølger kan ”se” ind i kroppen.Helt overordnet vil jeg gerne tilføje, at den form for scanning af rejsende, som SKAT i gi-vet fald vil foretage, på flere måder vil adskille sig fra den scanning, der finder sted i for-bindelse med sikkerhedskontrol. Således vil SKATs kropsscanning i givet fald typisk fore-tages på passagerer, der rejser ind i landet. Dette hænger sammen med, at formålet medkontrollen er et andet end ved sikkerhedsscanning. Sikkerhedsscanning skal forebyggeulykker ombord på flyet, mens SKATs scanning vil finde sted med henblik på toldkontrol.Hertil kommer, at det er de færreste passagerer, der i givet fald vil blive udvalgt til SKATskropsscanning. Det er således på ingen måde hensigten at kropsscanne alle rejsende;tværtimod vil udtagelse til kropsscanning normalt blive foretaget ud fra en konkret, målret-tet risikovurdering.
Side 2