Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 45
Offentligt
925422_0001.png
925422_0002.png
925422_0003.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 1. december 2010Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMANISags nr.: 1003953Dok nr.: 361195
Folketingets Sundhedsudvalg har den 9. november 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 35 (L 45) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed be-svares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Hæstorp Andersen (S).Spørgsmål nr. 35:’’Ministeren bedes oplyse, hvad det per 1. januar 2011 vil koste et ufrivilligtbarnløst par, hvor kvinden er diagnosticeret med endometriose, at blive be-handlet med kunstig befrugtning, hvis parret først gennemgår 5ICSI-behandlinger i det offentlige, heraf 4 gange ægoplægning og 3 frysefor-søg, herefter 3 ICSI-behandlinger og 3 fryseforsøg i det private. Ministerenbedes desuden oplyse, om det er realistisk at modtage behandlingerne indenfor 12 måneder.”Svar:Indledningsvis bemærkes, at det opstillede scenarie ikke kan karakteriseressom typisk. På den anden side kan det ikke udelukkes, at et sådan forløb vilkunne forekomme i praksis.Forudsætningsvist kan det oplyses, at der ved endometriose er lokaliseret”øer” af livmoderslimhinde i bughulen uden for livmoderen. Hos ca. halvdelenaf kvinderne med væsentlig symptomgivende endometriose vil behandlingheraf ofte ske før selve reproduktionsbehandlingen eller undervejs med afbry-delse af forløbet. Behandling af endometriose kan eksempelvis bestå i længe-revarende p-pillebehandling eller GnRH-agonister (”nedregulering”), som for-hindrer ægløsning og/eller kikkertoperation for endometriosen. Den samledebehandlingsvarighed for endometriose kan i nogle tilfælde tage halvandet til toår – undtagelsesvist længere.Til det stillede spørgsmål bemærkes det, at der efter nuværende praksis tilby-des tre gennemførte IVF/ICSI behandlinger (med friske æg) i det offentlige sy-gehusvæsen.Nedenstående opgørelse er derfor beregnet ud fra et forløb, der omfatter treægoplægninger med friske æg plus tre ægoplægninger med optøede æg i bå-de offentligt og privat regi. Samlet set omfatter hele behandlingsforløbet 12gennemførte forsøg.Egenbetaling vedrørende behandlingsforløb i offentligt regi fremgår af tabel 1,mens egenbetalingen i privat regi fremgår af tabel 2.Udgifterne til ICSI-behandling i offentligt regi tager afsæt i de fastsatte gebyrerfor IVF/ISCI-behandling med henholdsvis friske og optøede æg. Gebyret erfastsat til 5.000 kr. og 3.000 kr.
Side 2

Tabel 1 - Udgift til behandlingsforsøg med kunstig befrugtning

i offentligt regi, jf. SUU spørgsmål nr. 35 (L 45)

Antal behandlingerIVF/ICSI behandling - friske ægIVF/ICSI behandling - optøede æg

Samlet udgift i offentligt regi

33

-

Udgifter (kr.)15.0009.000

24.000

Prisen for ICSI-behandling på private fertilitetsklinikker er baseret på prislisterfra fire klinikker. Det bemærkes, at prisen for behandlingen kan variere mellemklinikkerne. Dog tilbyder klinikkerne ofte en pakke-løsning, der giver ret til op tiltre gennemførte behandlinger (dvs. behandling med ægoplægning) plus to af-brudte behandlinger. Pakken er opbrugt ved graviditet, hvorefter derikkere-funderes betaling for eventuelle ubrugte forsøg.Det bemærkes, at udgifter til behandling med kunstig befrugtning iprivat regi,jf. tabel 2, allerede i dag betales af de behandlingssøgende kvinder eller par.

Tabel 2 - Udgift til behandlingsforsøg med kunstig befrugtning

i privat regi, jf. SUU spørgsmål nr. 35 (L 45)

Antal behandlingerICSI behandling - friske æg*ICSI behandling - optøede æg*

Samlet udgift i privat regi

33

-

Udgifter (kr.)45.00024.000

69.000

*Udgifterne til ICSI-behandinger i privatregi er baseret på prislister fra Odense IVF klinik, Ciconia Århus ogFertilitetsklinikken Trianglen
Hertil, jf. tabel 1 og 2, kommer egenbetalingen for fertilitetsmedicinen, som ud-gør op til 15.000 kr. pr. år.Vedrørende behandling med endometriose bemærkes det, at denne behand-ling ikke er omfattet af egenbetaling, hvorfor behandlingen kun har økonomiskkonsekvens, hvis kvinden er påbegyndt medicinsk hormonbehandling, da me-dicinloftet på 15.000 kr. gælder pr. løbende år.Det antages, at det samlede antal forsøg på normal vis vil være afsluttet indenfor to år. Såfremt kvinden undervejs i forløbet bliver behandlet for endometrio-se, forlænges den samlede periode med op til to år.Afbrydes behandlingen mod barnløshed én gang på grund af endometriose,antages det, at den samlede behandlingsperioden med kunstig befrugtningstiger til tre år, samt at medicinudgifterne rammer egenbetalingsloftet på15.000 kr. i alle tre år. Dermed udgør medicinudgifterne kr. 45.000.Hvis behandling med kunstig befrugtning må afbrydes to gange på grund afendometriose, antages det, at den samlede behandlingsperioden stiger til fireår. Medicinudgifterne udgør dermed kr. 60.000, idet det ligeledes antages, atmedicinudgifterne rammer loftet i alle fire år.Beregningerne er baseret på en rækkeantagelservedrørende behandling afendometriose. Det kan ikke afvises, at der kan forekomme behandlingsforløb,
Side 3
som afviger fra ovenstående scenarier. Som også nævnt indledningsvis be-mærkes det, at det opstillede scenarie ikke kan karakteriseres som typisk.Det bemærkes endvidere, at de i tabel 2 anførte udgifter til privat ICSI-behandling, som indgår i spørgerens forudsætninger, ikke er affødt af lovfors-laget, men betales allerede i dag, såfremt der ønskes behandling med kunstigbefrugtning i privat regi.Det erikkerealistisk at antage, at det af spørgeren opstillede behandlingsce-narie, som omfatter kombination af behandling mod barnløshed i offentligt ogprivat regi, medicinske hormonbehandlinger samt operation og/eller medicinskbehandling for endometriose indskudt i forløbet, kan udføres inden for et år.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Anna Skat Nielsen