Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 71
Offentligt
928156_0001.png
928156_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 10 (L 71 - bilag 9), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraArbejdsmarkedsudvalget.
5. December 2010J.nr. 2010-0017996

Spørgsmål nr. 10:

””Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. november 2010 fra Daghøj-skoleforeningen jf. L 71 – bilag 9

Endeligt svar:

Med den nye aftale øges kommunernes fokus på de virksomhedsrettede tilbud, daerfaringerne viser, at det typisk er disse tilbud, der også hjælper svage ledige i job.Aftalen ændrer ikke på viften af tilbud til de ledige. Hvis kommunen vurderer, atden ledige har behov for fx et særligt tilrettelagt forløb inden et virksomhedsrettettilbud, skal kommunen som hidtil tilbyde dette. Selvom refusionen er lavere i detsærligt tilrettelagte forløb, vil det ofte kunne betale sig for kommunen at igangsætteforløbet, da dette kan være en nødvendig forudsætning for, at kommunen fremad-rettet kan tilbyde den ledige et virksomhedsrettet tilbud med høj refusion.Aftalen ændrer ikke ved kontaktforløbet for de ledige. Kommunerne vil fortsatskulle hjælpe de ledige og give en indsats til tiden. Det gælder også den aktive ogintensive indsats over for unge med fokus på uddannelse og job, hvor kommunenkan give tilbud om forforløb eller særligt tilrettelagt forløb, hvis det skønnes hen-sigtsmæssigt.Bl.a. kobling imellem særligt tilrettelagt forløb og den virksomhedsrettede indsatssamt kravet om, at indsatsen skal gives til tiden, betyder, at der kun forventes etmindre fald i kommunernes brug af opkvalificering og vejledning (herunder særligttilrettelagte forløb).Med etablering af virksomhedscentre er der udviklet virksomhedsrettede tilbud forledige med sammensatte problemer, fx psykiske problemer. Jobfunktionen tilpas-ses, så der tages hensyn til den enkeltes situation og behov. Det kan være, at perso-nen skal starte med at arbejde et par timer om dagen med støtte fra en mentor.På trods af krisen har mange virksomheder vist sig villige til at etablere virksom-hedscentre, og virksomhederne har ikke meldt om problemer med at finde medar-bejdere, der vil fungere som mentorer.
Der er allerede i dag og fremover mulighed for, at kravet om 25 timers aktiveringaf kontanthjælpsmodtagere kan nedskrives, hvis kommunen vurderer, at personenikke på nuværende tidspunkt kan klare så megen aktivering. Det kan fx være be-grundet i, at personen har andre problemer end ledighed eller har begrænsninger iarbejdsevnen af kortere eller længere varighed.Det betyder, at kommunen også vil kunne hjemtage den høje refusion ved virk-somhedsrettet aktivering med et lavere timetal om ugen – fx i et virksomhedscentereller en virksomhedspraktik med en tilknyttet mentor. Og det kan så evt. kombine-res med andre tilbud, der støtter og hjælper personen i forhold til at nærme sig ar-bejdsmarkedet.Aftalen ændrer samlet set ikke på, at de muligheder, der findes i reglerne i dag.Det, som er muligt i dag, er også muligt efter den 1. januar næste år. Den store for-skel er, at der vil være mere fokus på job og aktive tilbud på rigtige arbejdspladserog i ordinær uddannelse, samt at de øvrige aktive forløb skal flytte noget for denenkelte ledige for, at kommunen vil iværksætte dem.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2