Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
S 2020
Offentligt
1024444_0001.png
1024444_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Lovsekretariat
Dato: 16. august 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMJMYSags nr.: 1108709Dok nr.: 619575
Medlem af Folketinget Per Clausen (EL) har den 11. august stillet følgendespørgsmål nr. S 2020 til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed be-svares.Spørgsmål S 2020:”Vil ministeren sikre, at der fremover afsættes midler til forskning i forklaringer-ne på fedme og i evalueringer af, om indsatsen mod fedme reelt hjælper?”
Svar:Det er vigtigt at have fokus på forskning inden for fedmeområdet. Jeg ved, atder gennem en længere årrække er givet mange midler fra de danske forsk-ningsråd til forskning inden for fedmeområdet. Derudover er jeg bekendt med,at flere forskningsmiljøer inden for området har fået bevillinger fra EU og for-skellige fonde. Jeg skal gøre opmærksom på, at det er de danske forsknings-råd, der uddeler nationale midler til forskningen.Regeringen har fokus på fedmeområdet generelt, herunder det som bliverkaldt fedmeepidemien, og vurderer fortløbende mulighederne for at gøre enindsats på området. Det gælder både, hvad angår forskning, forebyggelse ogbehandling.Jeg skal konkret gøre opmærksom på den sundhedsprofilundersøgelse af dendanske befolknings sundhed og sygelighed under navnet ”Hvordan har dudet?”, som blev gennemført af regionerne og Statens Institut for Folkesundhed(SIF) ved Syddansk Universitet i 2010. Den vil bidrage til en fremadrettet over-vågning af blandt andet udviklingen i fedme.Sundhedsprofilen er lavet på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner,Kommunernes Landsforening (KL), Indenrigs- og Sundhedsministeriet samtFinansministeriet. Undersøgelsen i 2010 var den første, og derefter følger denmed en kadence på hvert 4. år – dog kommer den næste i 2013, så undersø-gelsen fremadrettet følger kommunalvalget.Formålet med undersøgelsen er at beskrive forekomsten og fordelingen afsundhed og sygelighed i den voksne befolkning i Danmark, herunder overvægtog undervægt. Beskrivelsen omfatter forekomst og fordeling af sundhed oghelbredsrelateret livskvalitet, sundhedsadfærd, sygelighed, kontakt til egenlæge og sociale relationer. Det er data, der ikke er tilgængelige i den del af denationale danske informationssystemer. Derudover skal undersøgelsen tilve-jebringe datamateriale til brug for sundhedsplanlægning og til brug for analyser
Side 2
af regionale og kommunale forskelle. Undersøgelsen vil dermed være med tilat frembringe tal om blandt andet udviklingen i overvægt.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Jesper Myrup