Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
S 742
Offentligt
939637_0001.png
939637_0002.png
FolketingetLovsekretariatet
Dato:J.nr.:
4. januar 201110/34584

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. S 742

af 22. december 2010 stillet af folketingsmedlem Per Clausen (EL)

Spørgsmål nr. S 742:

Mener ministeren, at det er forsvarligt, at EU-Kommissionen har indgået en aftale medLibyen om grænse- og migrationskontrol, når der tages hensyn til, at Libyen ikke harunderskrevet FN's Flygtningekonvention?

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at der henvises til den aftale mellem EU og Libyen, somblev undertegnet den 4. oktober 2010 i forbindelse med kommissær Cecilia Malmström ogkommissær Stefan Füles besøg i Libyen.Regeringen støtter et styrket samarbejde mellem EU og væsentlige oprindelses- og transit-lande for ulovlig indvandring til EU, herunder Libyen. Et styrket samarbejde med Libyen erogså i overensstemmelse med Det Europæiske Råds konklusioner fra oktober 2009.Formålet med aftalen mellem EU og Libyen er at identificere fælles initiativer for fremtidig di-alog og praktisk samarbejde på migrationsområdet med henblik på at forebygge ulovlig ind-vandring til EU. Et element i aftalen er imidlertid også, at de libyske myndigheder skal støttesi bestræbelserne på at etablere et system, der er i stand til at håndtere og beskytte asylan-søgere og flygtninge i overensstemmelse med internationale standarder. Det skal ske i sam-arbejde med kompetente internationale organisationer. EU skal også bistå de libyske myn-digheder i forhold til dels screening af migranter med henblik på at identificere de personer,der har behov for international beskyttelse, dels deres håndtering af anerkendte flygtningeog afviste asylansøgere. Dette kan f.eks. ske gennem genbosætning af anerkendte flygtnin-ge til EU, støtte til frivillig tilbagerejse for afviste asylansøgere, samt ved at øge de libyskemyndigheders kapacitet til at modtage asylansøgere og flygtninge i Libyen.Et tættere samarbejde mellem EU og Libyen vil skabe mulighed for at fremme initiativer mål-rettet mod at sikre bedre beskyttelse af personer med behov for international beskyttelse
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
samt bidrage til at forbedre migranters, herunder asylansøgere og flygtninges, rettigheder iLibyen. Det er vigtigt at vedblive med at opmuntre til og hjælpe de libyske myndigheder medat forbedre disse gruppers rettigheder.Det overordnede forhold mellem EU og Libyen vil blive fastlagt i en rammeaftale, der har væ-ret under forhandling siden november 2008, og som omfatter en artikel om migration.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk