Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
S 858
Offentligt
948410_0001.png
948410_0002.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-621-00018Den 26. januar 2011
Folketingsmedlem Per Clausen (EL) har den 12. januar 2011 stillet følgendespørgsmål nr. S 858, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. S 858

Vil ministeren på baggrund af Miljøstyrelsens undersøgelser "Ftalater iplastsandaler" og "Ftalater i produkter, som børn har direkte kontakt med"indføre det nationale forbud mod ftalaterne DEHP, DBP, BBP og DIBP, somet flertal i Folketingets Miljøudvalg vedtog i en beretning over beslutnings-forslag nr. B 47, den 21. april 2010?

Svar

Jeg er enig med spørgeren i, at vi skal have et forbud. Jeg mener dog, atden bedste måde er at arbejde for et forbud, der gælder for hele EU og ikkekun i Danmark. Derfor arbejder jeg i to spor – Et EU-spor og et nationaltspor.Jeg vil fremsende et forslag til EU, som er det første forslag, som er baseretpå tilgangen om kombinationseffekter, og hvis den tilgang kan blive aner-kendt i EU, vil det jo have langt mere vidtrækkende konsekvenser for denfremtidige regulering af kemikalier.Som jeg oplyste Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg om d. 29. sep-tember 2010, er der en række juridiske spørgsmål, som skal afklares ommulighederne for at indføre et nationalt forbud. Jeg regner med, at afklarin-gen er afsluttet i løbet af kort tid.I forlængelse af mit brev til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg i sep-tember 2010, hvor jeg orienterede udvalget om status og opfølgning på B47, kan jeg oplyse, at jeg forventer at fremsende et forslag til EU reguleringaf de fire ftalater DEHP, DBP, BBP og DIBP i visse produkter i april 2011.Miljøstyrelsen har gennem det seneste år arbejdet på et EU-forslag til regu-lering af de fire ftalater. Forslaget er baseret på, at man som forbruger bliverudsat for de fire ftalater fra mange forskellige kilder. Jeg mener, at en EU-regulering er den rigtige måde at regulere de fire ftalater på.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
De omtalte undersøgelser "Ftalater i plastsandaler", "Ftalater i produkter,som børn har direkte kontakt med" og ”Ftalater i produkter med store over-flader” blev offentliggjort lige inden jul. Denne dokumentation samt øvrigviden på området er ved at blive skrevet sammen til det forslag, der skalvære fundamentet for det danske forslag til EU-regulering.Dokumentationen tyder på, at der, når der ses på den samlede udsættelsefra alle kilder, er en risiko, fordi man som forbruger bliver udsat for ftalaterfra både fødevarer, indeklima og forbrugerprodukter. Det viser, at problemetmed cocktaileffekter er til stede, og der er derfor grundlag for at sende etforslag til EU.Det forventes, at forslaget fremsendes i april 2011, men den præcise af-grænsning af hvilke produkter, der skal omfattes af forslaget, er endnu ikkefastlagt, da den samlede dokumentation endnu ikke er færdigbehandlet.Forslaget vil formentlig som minimum komme til at omfatte produkter, sombørn har direkte kontakt med som f.eks. plastsandaler, badeudstyr og luft-madrasser.Når Miljøstyrelsen har færdiggjort forslaget til EU-regulering, og den juridi-ske afklaring af mulighederne for et nationalt forbud ligger klar, vil jeg orien-tere Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.I forbindelse med fremsendelsen af forslaget til EU vil jeg desuden søge deandre EU-landes opbakning ved at orientere de relevante ministre om detteførste forslag i EU, hvor Danmark inddrager kombinationseffekten.
Karen Ellemann
/
Michel Schilling
2