Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
S 931
Offentligt
947084_0001.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
Folketingsmedlem Per Dalgaard (DF) har den 18. januar 2011 stillet mig følgendespørgsmål nr. S 931, som jeg hermed skal besvare.Dato: 24. januar 2011

Spørgsmål nr. S 931:

J.nr. 2011-364
"Hvad er ministerens holdning til, at selv om en vindmølleejer har lavet en langtidsaf-tale med en fast kWh-pris med en aftager af el, så reguleres prisen i samme periodemed svingningerne i børsprisen, således at der udløses PSO-tilskud?"

Svar:

Hovedparten af produktionen fra vindmøller på land får udover elmarkedsprisen etPSO-finansieret pristillæg. Havmøller og nogle ældre vindmøller på land får en fastafregningspris, hvori der indgår et PSO-pristillæg, som afhænger af elprisen. Dettepristillæg reguleres i forhold til spotmarkedsprisen.En vindmølleejer kan sælge elproduktionen på det nordiske spotmarked, hvor prisenfastsættes time for time på grundlag af udbud og efterspørgsel. Mølleejeren har ogsåmulighed for at indgå en aftale om en fast pris i en kortere eller længere periode.Mens spotmarksprisen løbende offentliggøres, så er en fastprisaftale en privat aftale,som ikke offentliggøres.Man kan ikke på forhånd afgøre, om en fastprisaftale medfører en højere eller lavereafregning end salg på spotmarkedet. Det er imidlertid forventningen, at fastprisaftaleri gennemsnit vil give afregninger stort set svarende til spotmarkedsprisen. Der er så-ledes både en chance for at indgå en fastprisaftale, som efterfølgende viser sig at gi-ve en højere afregning end spotmarkedsprisen, og en risiko for at det modsatte er til-fældet.Jeg ser ikke noget problem i, at mølleejerne får pristillægget reguleret i forhold tilspotmarkedsprisen, også selvom nogle af dem sælger produktionen til højere ellerlavere priser.
Med venlig hilsen
Lykke Friis