Finansudvalget 2011-12
Aktstk. 89 § 29 Spørgsmål 12
Offentligt
1138359_0001.png
1138359_0002.png
FinansudvalgetChristiansborg1240 København K
Finansudvalget har i brev dateret 22. juni 2012 stillet mig spørgsmål nr. 12 tilaktstykke 89, som jeg hermed skal besvare.
Ministeren22. juni 2012J nr. 2012-3429
Spørgsmål § 29 nr. 12:Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt Staten har sikret sig mod, at de bag-vedliggende reelle købere af Christiania er kriminelle personer som fx rocker-grupperinger, og hvordan har Staten sikret sig mod, at det ikke er kriminellepersoner som fx rockere, der har den reelle magt (evt. gennem trusler, afpres-ning m.v.) over for medlemmer af fonden.Svar:Bygninger og arealer på Christianiaområdet overdrages i forbindelse med ud-møntningen af aftalen af 22. juni 2011 mellem Christiania og staten til en fond,Fonden Fristaden Christiania. Det er dermed fonden, som er den fremtidigeejer og lejer af Christianiaområdet.Fonden er stiftet efter gældende regler om erhvervsdrivende fonde. Fonden vilvære under tilsyn fra fondsmyndighederne, og fondens bestyrelse vil være om-fattet af lovgivningens almindelige regler om bestyrelsesansvar.Det har gennem forhandlingsforløbet mellem Christiania og staten været envæsentlig forudsætning for staten, at det er en robust juridisk enhed, der køberog lejer bygninger og arealer på Christiania. En organisation, som kan sikreklare beslutningsprocesser og tryghed i den fremtidige administration af Chri-stianiaområdet.Fremover vil det være fondsbestyrelsen, der skal tegne Christiania. Bestyrel-sen for fonden består af 11 medlemmer. De fem af bestyrelsesmedlemmerneer udpeget blandt Christianias beboere. De seks øvrige bestyrelsesmedlemmerer uafhængige og er ikke bosiddende på Christiania. Det er afgørende for ud-viklingen på området, at fondens bestyrelse er stærk og robust, så den kanmodstå indflydelse fra kriminelle grupperinger.Det er ikke muligt aftalemæssigt at sikre sig mod trusler mv. overfor medlem-mer af fondens bestyrelse, dette er en politimæssig opgave. Risikoen for ind-flydelse fra kriminelle grupperinger bliver imidlertid minimeret af en række me-kanismer i 22. juni-aftalen, som skal sikre gennemskuelighed og give statenmulighed for indsigt i fondens arbejde. Fonden skal bl.a. indsende budgetter ogregnskaber, samt en årlig redegørelse for fondens arbejde til staten.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Det er også en del af aftalen mellem Christiania og staten, at der skal være enåben og gennemskuelig boligtildeling på området, som bl.a. har til formål atmodvirke problemer i forhold til kriminalitet. Det er fondens bestyrelse, som eransvarlig for boligtildelingen i de boliger, som sælges og udlejes til fonden.Fonden skal årligt indsende en redegørelse for boligtildelingen til staten.Der er yderligere gennem de seneste måneder etableret en dialog mellem fon-den, Københavns Politi, Københavns Kommune og Bygningsstyrelsen.Gennemførelsen af aftalen giver det bedst mulige afsæt for en positiv udviklingpå området gennem en robust fondskonstruktion, der sigter på at kunne mod-stå presset fra kriminelle grupperinger. Gennemførelsen af aftalen forventessåledes at medføre en forbedring af de nuværende forhold på området.Med venlig hilsen
Martin Lidegaard