Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 276
Offentligt
1076706_0001.png
1076706_0002.png
1076706_0003.png
1076706_0004.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseEnhed:Primær SundhedSagsbeh.: SUMPBRSags nr.: 1201107Dok. Nr.: 796731Dato:24. januar 2012
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kom-missionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelsefor lægemidlet Zelboraf (vemurafenib)
ResuméEn vedtagelse af det foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes en mar-kedsføringstilladelse til lægemidlet Zelboraf (vemurafenib). Lægemidlet anvendessom monoterapi til behandling af voksne patienter med ikke-operabelt eller meta-staserende BRAF-V600-mutationspositivt malignt melanom (modermærkekræft).En vedtagelse af forslaget kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i densammenhæng udgør forslaget en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet iDanmark.
1. IndledningKommissionens forslag (EU/1/12/751/001 (EMEA/H/C/2409)) til den ovenfor nævn-te beslutning er fremsendt til medlemsstaterne den 18. januar 2012.Forslaget har som retsgrundlag artikel 4, stk. 1, og artikel 10, stk. 2, i Rådets for-ordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse ogovervågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af eteuropæisk lægemiddelagentur.Forslaget behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at med-lemsstaternes stillingtagen til forslaget skal være formanden for forskriftskomitéen ihænde senest den 9. februar 2012.Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved an-søgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler udviklet pågrundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proceduren skal desudenanvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nyeaktive stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU),når de pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssyg-domme, kræft, visse nervelidelser, sukkersyge og sjældne sygdomme samt vedgodkendelse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller pro-duktivitet.Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den centraleprocedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behand-lingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt lægemidler hvor entilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patienterne.
Side 2
Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Euro-pæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om ansøgningenafgives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved ansøgninger omgodkendelse af lægemidler til mennesker afgives udtalelse af CHMP (Committeefor Medicinal Products for Human Use – Udvalget for Humanmedicinske Lægemid-ler). Hver medlemsstat har udpeget 1 medlem til dette udvalg.Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af godkendelse afudstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltningsproceduren i Det Stå-ende Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kommissionen vedtager de fore-slåede foranstaltninger, der straks finder anvendelse. Opnås der ikke kvalificeretflertal i udvalget, forelægger Kommissionen sin beslutning for Rådet. Kommissio-nen kan i så fald udsætte anvendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1måned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 må-ned. Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gen-nemfører Kommissionen sin beslutning.
2. Forslagets formål og indholdVedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kom-missionen kan udstedes en markedsføringstilladelse til lægemidlet Zelboraf, somgiver adgang til at markedsføre lægemidlet i samtlige 27 medlemsstater.Kort beskrivelse af lægemidletZelboraf (vemurafenib) er godkendt som monoterapi til behandling af voksne pati-enter med ikke-operabelt eller metastaserende BRAF-V600-mutationspositivt ma-lignt melanom (modermærkekræft).Malignt melanom er i dag den hyppigste maligne hudcancer (1.300 nye tilfældeårligt), og incidensen er stigende. Hyppigste årsag til udvikling af malignt melanomer udsættelse for ultraviolet bestråling. Den primære behandling af sygdommen eroperativ fjernelse af modermærket og den omgivende hud. Imidlertid er sygdom-men metastaseret og dermed inoperabel hos ca. 350 patienter årligt på diagnose-tidspunktet. Disse patienter er hidtil blevet tilbudt behandling med interleukin-2 ellerinterferon, alternativt med dacarbazin som første linje behandling. Responsraternehar dog været lave og prognosen dårlig. For nyligt er ipilimumab blevet godkendtsom anden linje behandling til denne patientgruppe.Forskning har vist, at mutationer i BRAF-genet spiller en rolle ved flere cancer-former, bl.a. i malignt melanom, hvor disse mutationer er til stede i ca. 60-80 pct. aftumorerne. Disse mutationer resulterer i en konstitutiv aktivering af denne signal-vej, hvorved celleproliferationen stimuleres. Den hyppigste BRAF-mutation i ma-lignt melanom er V600E (74-90 pct.).Zelboraf er et peroralt administreret lægemiddel, der specifikt hæmmer BRAF.Derved er det muligt at forlænge overlevelsen og det progressionsfri interval hospatienter med BRAF-V600-mutationspositive tumorer. Før behandling med Zelbo-raf indledes, skal patientens positive BRAF-V600-mutationsstatus være bekræftetved en valideret test.
Side 3
Den anbefalede dosis af Zelboraf er 960 mg (4 tabletter à 240 mg) to gange dag-ligt, indtil sygdommen progredierer, eller der udvikles uacceptabel toksicitet. Demest almindelige bivirkninger under behandlingen er ledsmerter, træthed, udslæt,lysoverfølsomhed, kvalme, hårtab, kløe og udvikling af kutane planocellulære kar-cinomer, der bør ekscideres. Sjældnere, men alvorlige bivirkninger omfatter over-følsomhedsreaktioner, svære hudreaktioner, QTc-forlængelse, der kan medførehjertearytmier, samt alvorlige øjenreaktioner.Der er tale om et lægemiddel på recept, der kun må udstedes af en begrænsetlægegruppe.
3. NærhedsprincippetDer er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt.Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante.
4. UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
5. Forslagets konsekvenser for DanmarkBehandling med Zelboraf er en specialistopgave.Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det pågældende lægemiddel fuldt udlever op til de krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kvalitet. Det erLægemiddelstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af det pågældende læge-middel kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgørforslaget en bedring af sundhedsbeskyttelsen.Da man endnu ikke kender den pris, som Zelboraf vil blive solgt til, og da man ikkehar overblik over, hvor stor en del af patienterne med ikke-operabelt eller metasta-serende BRAF-V600-mutationspositivt malignt melanom, der vil skulle tilbydesbehandling med Zelboraf, kan man ikke præcist udtale sig om forslagets økonomi-ske konsekvenser for regionerne.Af samme årsager kan de statsfinansielle konsekvenser ikke nærmere vurderes.En vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.
6. HøringAnsøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sagermed ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplysninger om forretnings-hemmeligheder af sensitiv karakter.
Side 4
7. Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen kan støtte forslaget.
8. Generelle forventninger til andre landes holdningerForslaget har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med enstemmighedhar kunnet anbefale markedsføringen af det pågældende lægemiddel.Forslaget har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP, hvorfor for-handlingssituationen er uafklaret.Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslaget.
9. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.