Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 29
Offentligt
1030472_0001.png
1030472_0002.png
1030472_0003.png
1030472_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/3.1/2.1Sagsnr.: 2011-20-/Dep. sagsnr. 11526Den 10. oktober 2011FVM 939
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom Kommissionens forslag til forordning om anvendelse af recirkuleret vand til at fjer-ne mikrobiologisk overfladeforurening fra slagtekroppe (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag til forordning om anvendelse af recirkuleret vand til atfjerne mikrobiologisk overfladeforurening fra slagtekroppe. Ifølge hygiejneforordningen (EF)nr. 853/2004 må der ikke anvendes andre stoffer end drikkevand til at fjerne overfladeforure-ning, medmindre anvendelsen er godkendt i henhold til samme forordning. Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har efter anmodning fra Kommissionen udarbejdet enrapport om sikkerhed og effektivitet ved anvendelse af recirkuleret vand. Kommissionens for-slag er udarbejdet på baggrund af konklusionerne i denne rapport og stiller krav til anvendel-sesområde og nødvendige forudsætninger for anvendelsen. Det vurderes at forslaget vil op-retholde beskyttelsesniveauet i Danmark. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsat forslag til forordning om anvendelse af recirkuleret vand til atfjerne mikrobiologisk overfladeforurening fra slagtekroppe. Forslaget er fremsat med hjem-mel i hygiejneforordningen (EF) nr. 853/2004.Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, så-fremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
2
Forslaget forventes sendt til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyre-sundhed (SCoFCAH) den 17. oktober 2011.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdIfølge hygiejneforordningen (EF) nr. 853/2004 må fødevarevirksomheder ikke anvende andrestoffer end drikkevand til at fjerne overfladeforurening, medmindre det er godkendt i henholdtil samme forordning.På baggrund af de danske erfaringer med brug af recirkuleret vand til dekontaminering afslagtekroppe fra svinebesætninger med høj salmonellaforekomst, har Kommissionen anmodetDen Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om en vurdering af effekt og sikkerhedaf denne anvendelse.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er den 30. september 2010 kommetmed en rapport om sikkerhed og effektivitet ved anvendelse af recirkuleret vand. Kommissio-nens forslag er udarbejdet på baggrund af konklusionerne i denne rapport og stiller krav tilanvendelsesområde og nødvendige forudsætninger for anvendelsen.Det konkluderes, at recirkuleret vand er lige så effektivt til dekontaminering som drikkevand,og at der ikke er sundhedsmæssige problemer forbundet med anvendelsen. Eneste mikrobio-logiske risiko kan være varmeresistente sporedannende bakterier. Såfremt recirkuleret vandskal anvendes til fjerkræslagtekroppe, skal der endvidere tages højde for en potentiel tilstede-værelse og ophobning af kemiske forureninger, såsom medicinrester.Disse risici kan ifølge forslaget minimeres og kontrolleres ved hyppige vandskift, specifikkeminimumskrav til varmebehandlingen af vandet (tid/temperatur-forholdet) og regelmæssiganalysekontrol af det recirkulerede vand. Forslaget stiller krav til dette gennem krav om sty-ring og kontrol af systemet, som sikrer opfyldelse af mikrobiologiske og kemiske grænsevær-dier. Der er desuden krav om regelmæssige analyser af det recirkulerede vand.Ifølge forslaget skal det recirkulerede vand opfylde de mikrobiologiske og kemiske krav i bi-lag 1 i drikkevandsdirektivet 98/83/EF.Fjernelse af overfladeforurening (dekontaminering) er en proces, som reducerer de sund-hedsmæssige risici, som kan være forbundet med fødevarerne (fersk kød), under forudsætningaf, at hygiejnen under hele slagteprocessen opretholdes på et højt niveau.
3
Forslaget indeholder derfor krav til, at anvendelsen indarbejdes i virksomhedens Hazard Ana-lysis and Critical Control Points (HACCP)-baserede egenkontrolsystem, der bygger på kravom risikoanalyse og styring af kritiske kontrolpunkter i produktionen.Forslagets krav til styring og kontrol med anvendelsen vil bidrage til at sikre en ensartet ogdokumenteret anvendelse.Med forslaget vil danske virksomheder opretholde muligheden for at dekontaminere med re-cirkuleret vand.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retForslaget vil blive vedtaget som en forordning, hvorved reglerne umiddelbart er gældende iDanmark.KonsekvenserForslaget vil betyde, at et led i den danske strategi for salmonellabekæmpelse - dekontamine-ring af slagtekroppe fra svinebesætninger med en høj salmonellaforekomst - kan opretholdesmed ganske få ændringer. Ændringerne består af et ændret parametervalg ved de regelmæssi-ge analyser og vil ikke have betydning for sikkerheden.Det danske dekontamineringssystem, hvor slagtekroppen overbruses med varmt vand, har ethøjt vandforbrug, og recirkulering af vandet er derfor hensigtsmæssigt ud fra et økonomisk ogmiljømæssigt synspunkt.Det vurderes, at forslaget vil opretholde beskyttelsesniveauet i Danmark.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens holdning, at initiativer og forslag, som øger fødevaresikkerheden i Dan-mark og EU, skal fremmes.Det er ifølge hygiejneforordningen tilladt at anvende recirkuleret vand andre steder i produk-tionen af tilberedt og forarbejdet kød, herunder som ingrediens i disse fødevarer. Forslaget omanvendelse af recirkuleret vand til dekontaminering af slagtekroppe er på den baggrund upro-blematisk.
4Da de eksisterende systemer til dekontaminering af slagtekroppe har et meget højt vandfor-brug, er genanvendelse af vandet hensigtsmæssigt ud fra et økonomisk og miljømæssigt syns-punkt.Regeringen konstaterer derudover med tilfredshed, at det er de danske erfaringer med dekon-taminering ved brug af recirkuleret vand, der har dannet grundlag for forslaget. Med forslagetopretholdes muligheden derved for, at danske virksomheder kan fortsætte denne praksis.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.