Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 499
Offentligt
1138040_0001.png
Blågårdsgade 7B, st. thDK2200 Copenhagen NDenmarkPhone: +45 3535 9232Email: [email protected]www.afrika.dk
København d. 21. Juni 2012Kære Europaudvalgsmedlem
Jeg skriver til dig i forbindelse med Marokkansk Sahara Forenings foretræde for Europaudvalget d.22. juni 2012, punkt 1. vedrørende den problematiske situation i det besatte Vestsahara. Vi ønsker iden forbindelse, at gøre opmærksom på en række væsentlige oplysninger om konflikten.Regeringen har tidligere givet udtryk for en dyb bekymring over udviklingen i de besatte områderaf Vestsahara og den mere generelle udvikling for menneskerettighederne i selve Marokko. Dennebekymring deler Afrika Kontakt. Vi vil derfor gerne henlede opmærksomheden på følgendeforhold,-
at Vestsahara i dag, i henhold til international lov, er ulovligt besat af Marokko og at DenInternational Domstol i Haag allerede i 1975, før den marokkanske invasion, besluttede, atMarokko intet lovligt krav har på det territoriale Vestsahara.at intet land i verden har anerkendt Marokkos krav på Vestsahara og besættelsen er erklæret istrid med international lov af mere end 100 FN-resolutioner, der kræver selvbestemmelse forbefolkningen i Vestsahara. Vestsahara behandles således af FN som den sidste koloniale kon-flikt i Afrika.at befolkningen i Vestsahara har erklæret deres egen republik i eksil, som siden er blevet aner-kendt af mere end 80 lande.at parterne i 1991 blev enige om, at en folkeafstemning skulle afholdes, under kontrol af FN,blandt saharawierne om Vestsaharas tilhørsforhold. Afstemningen er, nu over 20 år efter, end-nu ikke blevet afholdt, idet Marokko i flere omgange har nægtet at gennemføre den.at en række internationale menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Amnesty Internatio-nal og Human Rights Watch, uttalige gange har påvist grove og systematiske menneskerettig-hedskrænkelser begået af den marokkanske besættelsesmagt i det besatte Vestshara. Veldoku-menterede eksempler indbefatter således deportationer, tortur, fysiske overfald, vilkårligefængslinger, forbud mod menneskerettighedsorganisationer, censurering af pressen mv.at over 150.000 saharawier bor i flygtningelejre i Algeriets ørken og at den humanitære situa-tion de seneste år er blevet forværret. Der er mangel på mad og rent drikkevand samt udstyrog medicin på lejrenes hospitaler og sundhedsklinikker. Underernæring er udbredt i lejrene,der er dybt afhængige af international nødhjælp.at en nylig forfatningsændring i Marokko, ikke har givet mere demokratiske tilstande i landet.Marokko er stadig et kongedømme, hvor Kong Muhamed VI har det sidste ord.
-
--
-
-
-
Afrika Kontakt håber at ovenstående oplysninger kan inspirere til eftertanke og yderligere debat, oghandling. Vi står selvfølelig til rådighed, hvis du skulle have behov for yderligere information.Med venlig hilsenSigne Borker BjerreForkvinde, Afrika Kontakt

Afrika Kontakt

arbejder i solidaritet med folkelige bevægelser i Afrika og støtter disse bevægelsers mobilisering ogkamp for at sikre sig økonomiske, demokratiske og sociale rettigheder.

Afrika Kontakt

arbejder for en ændring af politiske magtforhold og fordeling af samfundets ressourcer, for derved atbidrage til en ny og mere retfærdig global udvikling, der gavner Afrikas befolkninger.