Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 504
Offentligt
1138650_0001.png
1138650_0002.png
GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TILFOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Offentlig høring om modernisering af handelsbeskyttelsesinstrumenter

1.

Baggrund

Den 28. oktober 2011 igangsatte Europa-Kommissionen en moderniserings-proces af handelsbeskyttelsesinstrumenterne, der skal føre til et reformforslagaf handelsbeskyttelsesinstrumenterne, som Europa-Kommissionen vil frem-lægge i efteråret 2012. Den seneste revision af instrumenterne fandt sted i1995. Europa-Kommissionen mener derfor, at der nu er behov for at undersø-ge, hvor effektive instrumenterne er. Denne proces er et af de væsentligeelementer i Kommissær De Guchts femårige “mandate for Trade” og alleinteressenter skal inddrages i processen.Et vigtigt input i moderniseringsprocessen er en ekstern evaluering af EU'shandelsbeskyttelsesinstrumenter, der blev offentliggjort den 16. marts 2012.Som en del af moderniseringsprocessen har Europa-Kommissionen lancereten offentlig høring med frist den 3. juli 2012. Der vil i løbet af efteråret væreen proces, hvor medlemslandene - i regi af Rådsarbejdsgruppen Working Par-ty on Trade Questions - bliver hørt yderligere.

2.

Formål og indhold

Formålet med den offentlige høring er at inddrage interessenterne i modernise-ringsprocessen af handelsbeskyttelsesinstrumenter, således at der i reformfor-slaget også kan tages højde for deres synspunkter.Den offentlige høring består af et online spørgeskema tilgængeligt på alle offi-cielle sprog. Spørgsmålene vedrører:- Øget åbenhed og forudsigelighed omkring undersøgelserne og metoder- Bekæmpelse af gengældelse, herunder at Europa-Kommissionen ofterebenytter sig af muligheden for at indlede undersøgelser på eget initiativ- Effektivitet og håndhævelse af antidumping- og antisubsidietold- Fremme af samarbejdet mellem Europa-Kommissionen og interessen-terne i forbindelse med undersøgelserne, herunder forlængelse af tids-frister for interessenterne- Optimering af review-undersøgelser- Kodificering, dvs. konkrete forslag til primært tekniske ændringer i ba-sisforordninger
2/2

3.

Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke høres.

4.

Nærhedsprincippet

Der er ikke redegjort for nærhedsprincippet i denne sammenhæng, da derikke er tale om stillingtagen til konkrete forslag.

5.

Gældende dansk ret

Den gældende danske lovgivning på området er EU-lovgivningen i form afRådsforordninger nr. 1225/2009 og 597/2009.

6.

Lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser

Høringsprocessen har ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konse-kvenser.

7.

Samfundsøkonomiske konsekvenser

Høringsprocessen medfører ingen samfundsøkonomiske konsekvenser.

8.

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Høringsprocessen medfører ingen administrative konsekvenser for erhvervs-livet.

9.

Høring

Høringen har været i høring i Handelspolitisk Specialudvalg. Der er modtagethøringssvar fra Dansk Industri og Danmarks Rederiforening, som begge støt-ter regeringens foreløbige holdning. Samtidig gør Danmarks Rederiforeningopmærksom på, at de søfartsspecifikke instrumenter bør bibeholdes.

10.

Generelle forventninger til andre landes holdninger

Det forventes, at de øvrige medlemslande er positive overfor moderniserings-processen, men at der vil være uenighed omkring hvilke anbefalinger, der børimplementeres, afhængigt af hvorvidt landene traditionelt set er handelslibera-le eller protektionistiske.

11.

Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen er positiv overfor moderniseringsprocessen af handelsbeskyttelses-instrumenterne og ser frem mod denne proces.Regeringen vil arbejde for, at en reform af handelsbeskyttelsesinstrumenternemedfører: 1) større åbenhed omkring undersøgelser og metoder, 2) at det ikkebliver lettere at indføre antidumping- og antisubsidietold, 3) at det bliver lette-re for danske virksomheder at deltage i undersøgelserne og 4) at der i undersø-gelserne lægges større vægt på, om en told er i Unionens interesse, dvs. at defx tages højde for de globale værdikæder.

12.

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg.