Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 531
Offentligt
1141952_0001.png
1141952_0002.png
1141952_0003.png
1141952_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2012-28-2301-00975/Dep. sagsnr. 16278Den 2. juli 2012FVM 046
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom Kommissionens forslag til et EU-mål for reduktion af forekomsten af Salmonella En-teritidis og Salmonella Typhimurium i kalkunflokke (komitésag)ResuméKommissionen har fremsat forslag til permanente harmoniserede EU-mål for reduktion af fo-rekomsten af Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium i kalkunflokke. Forslaget tildet endelige mål er en videreførelse af det midlertidige mål, der blev fastsat i forordning (EF)nr. 584/2008. Målet er en årlig reduktion af forekomsten af positive flokke til maksimalt 1 % isåvel slagteflokke som opdrætsflokke. For medlemsstater med mindre end 100 flokke fastsæt-tes målet til maksimalt én positiv flok. Målet omfatter udover salmonellaserotyperne Salmo-nella Typhimurium og Salmonella Enteritidis også de monofasiske Salmonella Typhimuriumstammer(1,4[5],12:i:-). En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ville berøre beskyttelses-niveauet i Danmark. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremlagt forslag om harmoniserede EU-mål for reduktion af forekomstenaf Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium i kalkunflokke.Forslaget er fremsat med hjemmel i zoonoseforordningen (EF) nr. 2160/2003 artikel 4, stk. 5.Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarer og for Dy-resundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet,der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommis-sionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget ellerikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
2Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarer og Dyresundhed(SCoFCAH) den 17.-18. juli 2012.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdDer skal i henhold til zoonoseforordningen (EF) nr. 2160/2003 fastsættes permanente EU-målfor mindskelse af forekomsten af alle salmonellaserotyper i kalkuner i primærproduktionen.I marts 2012 vedtog Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) en videnskabeligvurdering af, hvordan nye mål for reduktion af salmonella i kalkuner kan påvirke folkesund-heden.Rapporten fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderer, at Salmo-nella Enteritidis er den salmonellatype, som i størst udstrækning overføres fra avlsdyr til af-kom. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderer i sin rapport ligele-des, at EU-initiativer har bidraget til at bekæmpe salmonellainfektioner i produktionen og tilen reduktion af den fødevaresikkerhedsmæssige risiko.Kommissionen har på baggrund af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs)rapport fremlagt forslag til en forordning om et permanent fælles EU-mål for reduktion af fo-rekomsten af Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis i kalkunflokke.Målet omfatter serotyperne Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium, og som et nytmål de monofasiske Salmonella Typhimurium (1,4,[5],12:i:-), da disse typer salmonella oftestforårsager sygdom hos mennesker. Ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EF-SA) skal de monofasiske Salmonella Typhimurium (1,4,[5],12:i:-) opfattes som en variant afSalmonella Typhimurium.Derudover indeholder forslaget ændringer for prøvetagningstidspunktet inden slagtning. Somudgangspunkt skal der tages prøver inden for de sidste 3 uger inden slagtning. Der gives dogmed forslaget tilladelse til, at de kompetente myndigheder kan tillade, at prøverne udtages optil 6 uger før slagtning, hvis kalkunerne enten holdes mere end 100 dage eller bliver produce-ret økologisk i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 889/2008. Langt hovedparten af dekalkuner, der slagtes i Danmark, er over 100 dage ved slagtning, og udvidelsen af prøvetag-ningsperioden vil derfor gælde størstedelen af produktionen i Danmark.
3Forslaget indeholder også en bestemmelse om, at målet og de omfattede serotyper skal revur-deres af Kommissionen på et senere, ikke fastlagt tidspunkt på baggrund af forekomsten ihenholdsvis besætninger, humane salmonellatilfælde og serotypefordeling.En vedtagelse af forslaget vil betyde, at der skal ske en fortsat reduktion af forekomsten af deomfattede salmonella-typer i alle medlemsstater med en forekomst af positive flokke over 1%. For medlemsstater med mindre end 100 flokke fastsættes målet til maksimalt én positivflok.Der eksisterer allerede nu restriktioner for handel med salmonellainficeret fjerkrækød i for-ordning (EF) nr. 1086/2011 art. 1, ligesom der er fastsat midlertidige mål i forordning (EF) nr.584/2008. Den fødevaresikkerhedsmæssige effekt af forslaget må derfor forventes at værebegrænset. De monofasiske Salmonella Typhimurium (1,4,[5],12:i:-) bliver dog, som nogetnyt, omfattet medforslaget.Forslaget fjerner derudover det hidtidige krav om, at der skal udtages offentlige prøver af alleslagtekalkunflokke på en ejendom, hvor der er fundet Salmonella Typhimurium eller Salmo-nella Enteritidis i seneste prøverunde eller ved producentens prøveudtagning. Det er en lem-pelse, som betyder, at kravene til prøveudtagning kommer på linje med kravene til prøveud-tagning i slagtekyllingeflokke.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftproceduren med kontrol.Gældende dansk retForslaget vil blive vedtaget som en kommissionsforordning, hvorved reglerne umiddelbart ergældende i Danmark.Det findes supplerende danske bestemmelser i Bekendtgørelse om salmonellose hos fjerkræsamt salmonella og campylobacter i slagtefjerkræ m.m. Såfremt forslaget vedtages, skal bilag1 kapitel 1 nr. 4 ændres fra 3 uger til 6 uger, og bilag 1 kap. 1 nr. 6 kan udgå.KonsekvenserForslaget har ingen statsfinansielle konsekvenser eller administrative konsekvenser. Forslagetforventes ikke at medføre merudgifter til myndighedernes overvågning af besætningerne. For-slaget har ikke samfundsøkonomiske konsekvenser, og det anslås ikke at have administrativekonsekvenser for producenterne.DTU Fødevareinstituttet har oplyst, at der ikke findes danske data, som kan belyse, hvilkenbetydning det vil have for sandsynligheden for at påvise Salmonella i kalkunflokke, hvis manændrer tidspunktet for udtagning af salmonellaprøve før slagtning.
4
En vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.HøringForslaget har været sendt i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærk-ninger:DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug fremfører, at de foreslåede mål og reglerfor prøveudtagning generelt synes velbegrundede. DCA savner dog en faglig begrundelse for,at der åbnes mulighed for at udvide prøvetagningstidspunktet fra tre til seks uger før slagtningfor økologiske flokke og flokke, der holdes i mere end 100 dage.Fødevarestyrelsen oplyser hertil, at udvidelsen af prøvetagningstidspunktet er et ønske fra fle-re medlemsstater, hvor der anvendes udtynding i højere grad end i Danmark. Det betyder, atder ”plukkes” slagtedyr fra flokken af flere omgange, hvilket medfører, at producenten skaludtage flere prøver af den samme flok. 6 uger giver mere fleksibilitet, og de fleste vil dervedundgå, at skulle udtage prøver af flere omgange.Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen støtter fastsættelsen af ambitiøse mål for salmonellaforekomsten i flokke på EU-niveau. Fra dansk side ønskes fastsættelse af harmoniserede regler med henblik på at reducereantallet af sygdomstilfælde, som skyldes salmonella. Fra dansk side er der gennem mange årgjort en stor indsats fra henholdsvis branche og myndigheder for at nedbringe forekomsten afsalmonella i fjerkræproduktionen.Den fødevaresikkerhedsmæssige gevinst af forslaget må vurderes at være begrænset. Dog erbekæmpelse og reduktion af salmonella i flokkene en sikker og robust metode til effektivt atreducere antallet af fødevarebårne sygdomme som følge af kalkunkød.På den baggrund kan regeringen tilslutte sig forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.