Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 533
Offentligt
1141959_0001.png
1141959_0002.png
1141959_0003.png
1141959_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2012-20-221-01278/Dep. sagsnr. 13751Den 2. juli 2012FVM 047
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til anvendelse af svovldioxid/sulfitter (E220-228) og propan-1, 2-diol alginat(E 405) til fermenterede druemostbaserede drikkevarer ved ændring af bilag II til for-ordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag til anvendelse af svovldioxid/sulfitter (E220-228) og pro-pan-1, 2-diol alginat (E 405) til fermenterede druemostbaserede drikkevarer. Forslaget er ioverensstemmelse med kriterierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer om, at der skal være en tekno-logisk begrundelse for anvendelsen, at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren, og at for-slaget skal være sundhedsmæssigt forsvarligt. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde etuændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan således støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om anvendelse af svovldi-oxid/sulfitter (E220-228) og propan-1, 2-diol alginat (E 405) til fermenterede druemostbase-rede drikkevarer.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 og artikel 30, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretil-sætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-
2Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 11. juli 2012.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdForslaget vedrører optagelse på fællesskabslisten over tilsætningsstoffer af svovldi-oxid/sulfitter (E220-228) og propan-1, 2-diol alginat (E 405) til fermenterede druemostbase-rede drikkevarer. Svovldioxid/sulfitter (E 220-228) tilsættes med det formål at hæmme væk-sten af mikroorganismer. Samtidig hindrer det væksten af uønsket gær under den anden fer-menteringsproces, som foregår, når mosten er kommet på flaske. Stoffet propan-1, 2-diol al-ginat (E 405) tilsættes med henblik på at stabilisere mostens skum, således at bobler dannet afkuldioxid ikke diffunderer ud af skummet. Dette har betydning for mostens krop og fylde.Kommissionen finder, at anvendelsen af stofferne er i overensstemmelse med kriterierne fast-sat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 omfødevaretilsætningsstoffer, som er:at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,at der er en teknologisk begrundelse,at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil bestemmelserne om anvendelse af svovldioxid/sulfitter (E220-228) og propan-1, 2-diol alginat (E 405) til fermenterede druemostbaserede drikkevarer findeanvendelse fra og med 20. dagen efter offentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen er der vedtaget en fælles-skabsliste over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser. Fællesskabsli-sten er endnu ikke offentliggjort, men forventes at finde anvendelse fra 1. juni 2013.
3Forslaget vedrører ændring af listen over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelses-betingelser. En vedtagelse af forslaget kræver ikke implementering og har ikke lovgivnings-mæssige konsekvenser i Danmark, idet området er reguleret af en forordning, og dermed erreglerne umiddelbart anvendelige i Danmark.KonsekvenserForslaget har ingen statsfinansielle konsekvenser eller administrative konsekvenser. Forslagetvurderes heller ikke at have øvrige samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekven-ser.Kommissionen har vurderet, at anvendelse af svovldioxid/sulfitter (E220-228) og propan-1, 2-diol alginat (E 405) til fermenterede druemostbaserede drikkevarer ikke i væsentlig grad bi-drager til et højere indtag af stofferne, idet stofferne allerede i dag er tilladt i højere mængdertil andre alkoholiske drikkevarer. Det vurderes derfor, at der ikke er sundhedsmæssige betæn-keligheder ved forslaget.På den baggrund har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) ikke været hørt iforbindelse med ansøgningen om anvendelse af stofferne. Fødevarestyrelsen har nationalt fo-relagt sagen for DTU Fødevareinstituttet. DTU Fødevareinstituttet udtaler, at de ikke harsundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelse af stofferne i de foreslåede mængder.En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-mark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-ningsstoffer sker ud fra kriterierne fastlagt i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for de pågældende tilsætningsstoffer, og regeringenagter på den baggrund at stemme for forslaget.
4Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.