Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 602
Offentligt
1157925_0001.png
1157925_0002.png
1157925_0003.png

NOTAT

EU & International politikJ.nr. 2012 - 7562Ref. kwcDen 11. september 2012

Miljøministerens redegørelse for arbejdet i EU på miljøministeriets område i andet

halvår af 2012

A. Prioriterede miljøtemaer

Cyperns overordnede slogan vil være ”Towards a Better Europe” og slagordene er bl.a.solidaritet, retfærdighed og grøn vækst. Særlige fokuspunkter vil også være klimaændringerog integration af den maritime politik.På miljøområdet er Cyperns hovedprioriteter vand og klimatilpasning, hvilket også varemnerne for det uformelle ministermøde d. 7-8. juli i Cypern, hvor der blev vedtagetformandskabskonklusioner. Disse skal give input til Kommissionens kommende udkast tilklimatilpasningsstrategi og meddelelse om Blue-print for vand.Herudover fortsætter Cypern forhandlingerne af en række sager, som det danskeformandskab har bragt videre.

B. Miljøforslag der forventes politisk behandlet under det cypriotiske formandskab

1. Forslag til direktiv om miljøkvalitetskrav inden for vandpolitikkenDet overordnede formål med forslaget er at revidere listen over prioriterede stoffer ivandrammedirektivet gennem udpegning af nye prioriterede stoffer og fastsætte de øvregrænseværdier (miljøkvalitetskrav) for koncentrationer af prioriterede stoffer i overfladevand(vandet i vandløb, søer og kystvande) og biota (levende organismer). De prioriterede stofferer forurenende stoffer og grupper af stoffer, som udgør en væsentlig risiko for vandmiljøeteller via vandmiljøet.Det cypriotiske formandskab håber at kunne opnå en 1. behandlingsenighed. Hvis dette ikkelykkes, vil cyprioterne gå efter at opnå politisk enighed om forslaget på Rådsmødet tildecember.2. Forordning om sikker og miljømæssig forsvarlig genanvendelse/ophugning af skibeFormålet med forslaget til forordning er at implementere Hong Kong konventionen omophugning af skibe. Konventionen har til formål at begrænse brug af farlige stoffer vedkonstruktion af skibe og sikre en sikker og miljømæssig forsvarlig ophugning af skibe.
Cypern fortsætter drøftelserne af forslaget men forventes ikke at arbejde hen imod et endeligtresultat under deres formandskab. Det forventes, at sagen sættes på til orienterende debat påmiljørådsmødet i oktober.3. Forslag vedr. ophævelse af undtagelse i batteridirektivet for anvendelse af nikkel cadmiumbatterier (NiCd) i håndværktøj og medicinsk udstyrI det eksisterende batteridirektiv (direktiv 2006/66/EF) er det tilladt, at markedsføre bærbarebatterier og akkumulatorer, der indeholder mere end 0,002 vægtprocent cadmium tilanvendelse i batteridrevet håndværktøj. Denne undtagelse er foreslået ophævet i forslaget af1. januar 2016, således at det herefter bliver forbudt at anvende cadmium i disse batterier ogakkumulatorer.Det cypriotiske formandskab planlægger at kunne vedtage en generel indstilling om forslagetpå miljørådsmødet i oktober.4. Forslag til ny forordning for LIFEForslaget fastsætter de indholdsmæssige, organisatorisk/administrative og budgetmæssigerammer for en fortsættelse af LIFE-programmet for perioden 2014-20. LIFE-programmet hareksisteret siden 1992 med forskellige ændringer. Formålet med programmet er at yde støttetil medlemslandenes gennemførelse af natur-, miljø- og klimaprojekter, der har særligfællesskabsværdi.Det cypriotiske formandskab ønsker at bringe forslaget så langt som muligt – herunder atindlede trilogforhandlinger med Europa-Parlamentet om alle andre dele af forslaget endselve budgettet for ordningen, idet dette er afhængigt af de samlede forhandlinger om deflerårige finansielle rammer.5. Forslag til direktiv om fritidsfartøjer og personlige fartøjerForslaget fastlægger bl.a. generelle sikkerhedskrav til fritidsfartøjer, grænseværdier forudstødningsemissioner, overgangsperioder for motorfabrikanter og en særlig overgangsordning forSMV’ere samt grænseværdier for motorers støjemission. Det cypriotiske formandskab hartilkendegivet, at de vil forsøge at indlede trilogforhandlinger med Europa-Parlamentet med henblikpå at opnå en 1. behandlingsenighed.

C. Øvrige sager

1. GMO´er – forslag om at ændre direktiv 2001/18/EF (udsætningsdirektivet).Formålet med forslaget er at give medlemsstaterne mulighed for at forbyde, begrænse ellerhindre GMO'er på deres territorium. Det lykkedes ikke det det danske formandskab at opnåen politisk enighed om forslaget i Rådet.Cypern har tilkendegivet, at man ikke agter at tage GMO-forslaget op.
2
2. RådskonklusionerDet cypriotiske formandskab forventer at vedtage rådskonklusioner til oktober somopfølgning på Rio+20 konferencen. Herudover forventer formandskabet i december atvedtage rådskonklusioner om Kommissionens kommende meddelelse ”Blue-print tosafeguard Europe’s Waters” samt rådskonklusioner som opfølgning påBiodiversitetskonventionens COP11 i Indien i oktober.3. EU’s deltagelse i internationale møderDer forventes vedtagelse af et antal mandater til forberedelse af EU’s deltagelse iinternationale møder. Det drejer sig bl.a. om:-Revision af Tungmetalprotokollen af 1998 til 1979 ECE-konventionen omgrænseoverskridende luftforurening over store afstande.-Montrealprotokollen om beskyttelse af ozonlaget-Biodiversitetskonventionen om beskyttelse af den globale biodiversitet
3