Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1076231_0001.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7228 2400F +45 7228 2401M[email protected]Woim.dkDato: udfyldes af minsekrEnhed:Sagsbeh.:Sags nr.:Dok nr.:
Folketingets Europaudvalg
Folketingets Europaudvalg har den 9. januar 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 39 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraNikolaj Villumsen (EL).Spørgsmål nr. 39:”Kan ministeren redegøre for, om Danmark vil kunne få tilbageholdt EU støt-temidler, hvis ikke vi overholder kravene i finanspagten, i så fald Danmark til-slutter sig den med fuld respekt for euroforbeholdet i den udgave som foreslå-et af van Rompuy?”
Svar:Den mellemstatslige aftale, som der blev opnået enighed om på EU-topmødetden 30. januar 2012, indebærer ikke i sig selv, at de deltagende lande vil kun-ne få tilbageholdt EU-støttemidler ved manglende efterlevelse af aftalens krav.I forbindelse med reformen af EU’s økonomiske samarbejde, der resulterede iseks retsakter om ændring af Stabilitets- og Vækstpagten m.v. af 13. decem-ber 2011, blev der opnået principiel enighed om, at det i fremtiden skal væremuligt i højere grad at suspendere udbetalingen af midler fra EU's budget foralle EU-lande (på nær UK) ved manglende efterlevelse af Stabilitets- ogVækstpagten. Dette princip svarer til de gældende regler om EU’s samhørig-hedsfondsmidler, som kan suspenderes, hvis et EU-land ikke overholder sinhenstilling under Stabilitets- og Vækstpagten. For Danmark er dette en teore-tisk mulighed, da Danmark ikke modtager udbetalinger af samhørigheds-fondsmidler. Princippet ventes først udmøntet i konkrete regler ifm. EU's næ-ste flerårige finansielle ramme, dvs. tidligst fra 2014. Disse regler har imidlertidikke noget med den mellemstatslige aftale at gøre.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager