Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1038106_0001.png
1038106_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 8. november 2011Sagsnr.: 12114Dok.nr.: 298538FVM 949
Folketingets Europaudvalg har i brev af 14. oktober 2011 stillet følgende spørgsmål nr.4 (EUU Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PiaAdelsteen (DF).

Spørgsmål 4:

”Ministeren bedes redegøre for, hvor langt den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) er nået i bestræbelserne på at udvikle en metode til risikovurdering afkombinationseffekter for pesticidrester, sådan som det omtales på s. 5 i det grundnotat,som er vedlagt EUU alm. Del (11) – bilag 22”

Svar:

Forordningen om maksimalgrænseværdier for pesticidrester i fødevarer og foderstofferfastslår, at der skal udarbejdes en metode, der tager hensyn til kombinationseffekter vedfastsættelsen af grænseværdier. Jeg har ved møde med kommissær John Dalli den 19.oktober 2011 understreget, at udviklingen af en metode til risikovurdering er en højprioritet for den danske regering.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) arbejder på at udvikle en brugbarmetode til at vurdere kombinationseffekter og eksponering for pesticidrester. Vedinddragelse af viden om kombinationseffekter af pesticidrester vil man få en endnumere præcis risikovurdering som baggrund for fastsættelse af maksimalgrænseværdierfor pesticidrester.For at kunne vurdere eventuelle kombinationseffekter kræves engrupperingaf stoffermed sammenlignelig effekt, en vægtning mellem forskellige stoffer i samme gruppesamt enegnet metodetil vurdering af eksponering (indtagsvurdering).
EFSA er i gang med at udarbejde et guidance-dokument, som er en vejledning om brugaf enegnet metodetil vurdering af eksponering (indtagsvurdering), som skal anvendesved vurdering af kombinationseffekter for pesticider. Guidance-dokumentet forventesfærdig sommeren 2012.Derudover pågår der et arbejde med at inddele alle pesticider igrupperpå baggrund afderes virkningsmekanisme, samt at vægte de enkelte pesticider i forhold til hinanden.Det indledende arbejde er udliciteret til henholdsvis DTU Fødevareinstituttet og LondonPharmacy School og arbejdet skal være afsluttet inden udgangen af 2011.Efter udarbejdelsen af guidance-dokumentet samt grupperingen af pesticiderne skalrapporterne videnskabelig behandles i EFSA’s PPR-Panel (The Panel on PlantProtection Products and their Residues). Herefter vil det være muligt, ved fastsættelse afmaksimalgrænse-værdier for pesticidrester, at vurdere eventuelle kombinationseffekter.
2