Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1108287_0001.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 81 (EUU alm. del) af 29.februar 2012 stillet efter ønske fra Nikolaj Villumsen (EL)

Spørgsmål

Kan ministeren bekræfte, at et EU-lands strukturelle underskud – jf. Kommissio-nens model for beregning af strukturelt underskud – isoleret set vil blive belastet,hvis der ansættes flere folk i den offentlige sektor, hvorimod det strukturelle un-derskud isoleret set forbedres, hvis der ansættes flere folk i den private sektor?

Svar

Hvis større lønudgifter til flere offentligt ansatte finansieres af fx øgede skatter, vilvirkningen på den strukturelle saldo være neutral. Hvis lønnen til flere offentligtbeskæftigede derimod ikke finansieres, vil det isoleret set svække den strukturellesaldo.Flere i privat beskæftigelse som følge af strukturreformer mv. vil medføre størreskattegrundlag og dermed styrke den strukturelle saldo.Hvis en fremgang i den private beskæftigelse derimod udelukkende er et resultataf bedre konjunkturer, styrker det ikke den strukturelle saldo.Den strukturelle saldo er således udtryk for den underliggende stilling på de of-fentlige finanser, når den faktiske offentlige saldo korrigeres for virkningen afkonjunkturer og andre midlertidige forhold.Med venlig hilsenBjarne Corydon