Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1087017_0001.png
1087017_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 29. februar 2012Sagsnr.: 13832Dok.nr.: 344819
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. februar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 126 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Esben Lunde Larsen (V).

Spørgsmål 126:

”Ministeren bedes uddybe de synspunkter der fremgår af hendes indlæg "Giv os fri ad-gang til ny natur" i Jyllands-Posten 10. februar 2012 særligt med henblik på, hvorforhun ofrer landmændenes frihed til selv at råde over deres arealer, og hvorfor hun kuntænker på danskernes frihed til at færdes, som det passer dem.”

Svar:

Danskernes muligheder for at færdes i naturen fremgår af naturbeskyttelsesloven. Der erf.eks. adgang til fods på udyrkede naturarealer, hvis der i øvrigt er lovlig adgang til dis-se arealer. Dette bør naturligvis også gælde for den nye natur i randzonerne. Med æn-dringsforslaget ophæves undtagelsesreglen i naturbeskyttelsesloven i forhold til udyrke-de arealer i randzonerne. Det vil således blive naturbeskyttelseslovens regler, der regu-lerer offentlighedens adgang til randzonerne, svarende til reglerne for andre udyrkedearealer.Danskerne skal selvfølgelig have samme adgang til randzonerne efter samme regler,som gælder for alle andre udyrkede arealer. Jeg har tillid til, at danskerne vil forvaltederes nye frihed ansvarligt, så naturen ikke lider overlast.Med ændringsforslaget bliver adgangen til arealerne i randzonerne sidestillet med ad-gangen til andre udyrkede arealer, som er reguleret i naturbeskyttelsesloven. Det bety-der blandt andet, at adgangen i særlige tilfælde vil kunne begrænses for at beskytte plan-
ter og dyr, privatlivets fred eller den erhvervsmæssige drift. Kommunalbestyrelsen harmulighed for at gribe ind lokalt, hvis der opstår problemer.Hvis enkelte landmænd bliver uforholdsmæssigt hårdt ramt, giver lovforslaget mulighedfor, at offentlighedens adgang kan fraviges, f.eks. på grund af særlig bynær beliggen-hed.
Mette Gjerskov
/Ulla Heiden
2