Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
KOM (2011) 0632 Bilag 2, KOM (2011) 0633 Bilag 2
Offentligt
1044036_0001.png
1044036_0002.png
Minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag[email protected]Folketingets SundhedsudvalgSendes via Folketingets hjemmesideFolketingets EuropaudvalgSendes via Folketingets hjemmeside22. november 2011

Vi ønsker uvildig patientinformation

Forbrugerrådet, Danske Patienter, Danmarks Apotekerforening, Danske Handicaporganisatio-ner, Farmakonomforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen er fortsat meget bekym-rede over Kommissionens forslag om, at lægemiddelproducenterne under visse betingelsergives mulighed for at informere patienterne om receptpligtige lægemidler. Forslaget forudsæt-ter, at man kan skelne mellem reklame og information. Vi mener, at det bliver yderst vanske-ligt at afdække grænsen mellem, hvad der er reklame, og hvad der er information til patienter-ne om receptpligtige lægemidler, og grænsen vil med meget stor sandsynlighed blive udfordretaf lægemiddelvirksomhederne. Dette vil stille store krav til myndighedernes overvågning afdenne information til patienterne.Forbrugerne har krav på fuldstændig, uvildig og tilgængelig information og rådgivning omderes medicin, og en sådan uvildig information og rådgivning kan efter vores opfattelse kunydes af de relevante sundhedspersoner i forbindelse med ordination og udlevering af medici-nen.

Lægemiddelstyrelserne skal levere patientinformationen

Vi har noteret, at EU-Kommissionens rapport (KOM(2007) 862) viser, at den lægemiddelin-formation, som de nationale europæiske myndigheder tilvejebringer, er af yderst varierendekvalitet, og at medier så som internettet ikke altid indeholder pålidelige og forståelige oplys-ninger. Derfor støtter vi, at informationen til patienterne harmoniseres og forbedres i EU, fxmed offentligt etablerede og drevne hjemmesider i de enkelte medlemsstater. I stedet for atåbne for lægemiddelindustriens informationsmuligheder samt etablering af forskellige offent-lige godkendelses- og overvågningssystemer må den enkle løsning være at forbedre de natio-nale europæiske myndigheders information, således at alle EU-borgerne får let adgang til ob-jektiv og ensartet lægemiddelinformation af høj kvalitet.Vi opfordrer kraftigt til, at lægemiddelproducenternes øgede adgang til at informere patienter-ne om receptpligtige lægemidler udtages af direktivforslaget i dets nuværende form, så der ik-ke sker udvidelser af producenternes adgang til at informere patienterne ud over de vilkår, dergælder i dag.
Med venlig hilsen
Lars EngbergFormandDanske Patienter
Stig LangvadFormandDanske Handicaporganisationer
Niels KristensenFormandDanmarks Apotekerforening
Ramus KjeldahlDirektørForbrugerrådet
Susanne EngstrømFormandFarmakonomforeningen
Mads Koch HansenFormandLægeforeningen
Grete ChristensenFormandDansk Sygeplejeråd
Bjarne HastrupAdm. direktørÆldre Sagen