FÆLLES MEDDELELSE TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET En ny tilgang til nabolande i forandring

FÆLLES MEDDELELSE TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET En ny tilgang til nabolande i forandring

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Meddelelse
KOM20110303 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
25.05.2011
Dokumenttype:
Meddelelse
Procedurenummer:
COM/2011/0303
EU's databaser om forslaget
  • 17-06-2011 kl. 08:00
    Møde nr. 36 i Europaudvalget
Den fælles meddelelse afspejler den brede enighed blandt medlemslandene om, at forholdet til EU’s naboer i højere grad bør præges af princippet om differentiering og en meritbaseret tilgang. Denne tilgang sigter mod at øge støtten til de partnerlande, der arbejder på at opbygge levedygtige demokratier og ønsker at tilnærme sig EU’s værdier og principper om bl.a. menneskerettigheder, retsstatsprincipper, god regeringsførelse og inddragelse af civilsamfundet. Over for de lande, der ikke gennemfører reformer, vil EU genoverveje eller reducere samarbejdet. Dog lægges der op til, at EU i samtlige lande øger samarbejdet med civilsamfundet og yder støtte til NGO’er, civilsamfundsorganisationer og politiske partier gennem oprettelsen af ”European Endowment for Democracy”. 

Den fælles meddelelse fokuserer derudover på behovet for at støtte bæredygtig økonomisk og social udvikling i EU’s nabolande, bl.a. gennem støtte til små og mellemstore virksomheder, jobskabelse, investeringsgarantier og programmer til udvikling af landdistrikter. Der lægges op til styrkede handelsforbindelser i form af indgåelse af dybe og omfattende frihandelsaftaler med de lande, der udviser den fornødne reformvilje og -evne. I den forbindelse nævnes også muligheden for mere asymmetriske aftaler med fokus på enkelte sektorer og gradvis liberalisering over for de lande, som ikke er klar til eller ikke ønsker at indgå en frihandelsaftale. Generelt foreslås et øget samarbejde inden for sektorer som energi, klima, miljø, transport og teknologi. Inden for migration og mobilitet lægges der op til en fortsættelse af processen for visumfacilitering for udvalgte nabolande. Enkelte lande vil som hidtil blive tilbudt en dialog om visumliberalisering, der er en langsigtet proces, der vil blive vurderet ud fra det enkelte lands opfyldelse af tekniske kriterier og med løbende inddragelse af medlemslandene. 

I forhold til det Østlige Partnerskab anerkendes det, at visse partnerlande tillægger deres europæiske identitet stor betydning, og at udviklingen af tættere relationer til EU nyder stor opbakning i befolkningen. Der henvises til, at de værdier - frihed, demokrati, respekt for menneskerettigheder, fundamentale frihedsrettigheder samt retsstatsprincipper - som det Østlige Partnerskab bygger på, er de samme, der ligger til grund for artikel 2, 8 og 49 i Traktaten om den Europæiske Union. 

Den fælles meddelelse ser også på muligheden for en effektivisering af EU’s bistand gennem øget donorkoordination og øget fleksibilitet. For så vidt angår finansiering, foreslås det, at der for 2011-2013 anvendes op mod 1,2 mia. EUR ekstra til støtte for EU’s nabolande. Kommissionen vil derfor snart fremsætte en ændringsskrivelse for 2012-budgetforslaget, der indebærer en stigning for udgiftskategori 4, der omfatter EU’s eksterne relationer. Indholdet af den kommende ændringsskrivelse til 2012-budgettet kendes endnu ikke, men det ventes, at Kommissionen blandt andet vil foreslå anvendelse af margenen under kategori 4 og fleksibilitetsinstrumentet. I den fælles meddelelse opfordres endvidere til, at man muliggør genanvendelse af tilbageløb (”reflows”) fra lån til finansiering af nye operationer inden for Faciliteten for investeringer og partnerskab mellem EU og Middelhavsområdet (FEMIP).

Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".