Retsudvalget 2011-12
L 10 Bilag 6
Offentligt
1052611_0001.png
1052611_0002.png
1052611_0003.png
1052611_0004.png
Til lovforslag nr.L 10
Folketinget 20111-12
Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. december 2011
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning[af justitsministeren (Morten Bødskov)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 9. november 2011 og vartil 1. behandling den 17. november 2011. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringLovforslaget bygger på Strafferetsplejeudvalgets betænk-ning nr. 1526/2011 om tilhold, opholdsforbud og bortvis-ning. Justitsministeren sendte den 1. juli 2011 betænkningentil udvalget, jf. REU alm. del – bilag 540 (2010-11, 1. sam-ling). Betænkningen har været sendt i høring og den 9. no-vember 2011 sendte justitsministeren de indkomne hørings-svar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget2 skriftlige henvendelser. 1 anonymiseret og 1 fra DanskAnti-Stalking Center.Jacob Bjerregaard (S) Julie Skovsby (S) Maja Panduro (S) Mette Reissmann (S) Ole Hækkerup (S) Rasmus Prehn (S)Jeppe Mikkelsen (RV) Zenia Stampe (RV) Camilla Hersom (RV) Ida Damborg (SF) Anne Baastrup (SF)fmd.Pernille Skipper (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Frank Aaen (EL) Doris Jakobsen (SIU) Kim Andersen (V)Preben Bang Henriksen (V) Inger Støjberg (V) Karen Jespersen (V) Jan E. Jørgensen (V) Karsten Lauritzen (V)Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Pia Adelsteen (DF)Kim Christiansen (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Tom Behnke (KF)nfmd.Justitsministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser.SpørgsmålUdvalget har stillet 16 spørgsmål til justitsministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokku-rin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke re-præsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ik-ke adgang til at komme med indstillinger eller politiske ud-talelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 10Bilagsnr.12345TitelHøringssvar og høringsnotat, fra justitsministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetAnonymiseret henvendelseHenvendelse af 28/11-11 fra Dansk Anti-Stalking CenterOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 10Spm.nr.1TitelSpm. om ministeren vil sikre, at der i hver politikreds er 1 til 2politibetjente, som har en særlig kompetence vedr. de sager, somlovforslaget omfatter, herunder stalkingsager, til justitsministeren,og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil sikre, at den praksis, som Østjyllands po-liti har succes med at tage sager som stalking i opløbet, udbredestil samtlige landets politikredse, til justitsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om ministeren vil sikre, at der bliver en ensartet sagsbe-handling af sagerne omfattet af lovforslaget i samtlige af landetspolitikredse, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om redegørelse for det faktiske bødeniveau ved første-gangsforseelser af den art, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, der indfører mu-lighed for GPS-overvågning, elektronisk fodlænke i grovere sagerom stalking, forfølgelse og fredskrænkelser, til justitsministeren,og ministerens svar herpåSpm. om, at der står flere steder i lovforslaget, at man skal sikreen hurtig og effektiv behandling, f.eks. af stalkingsagerne. Mini-steren bedes præcisere, hvad der skal forstås »hurtigt« og »effek-tivt«, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om redegørelse for muligheden for, at der i grovere sagerom f.eks. stalking, hvor en person f.eks. har stalket op til flerekvinder tidligere og har tilhold kan skrides til handling og til ensigtelse forholdsvis hurtigere end i andre sager omfattet af lovfor-slaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om redegørelse for muligheden for at hæve strafferammenunder henvisning til afvejningen mellem hensynet til krænkerenog karakteren af den chikane, der udøves, til justitsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, at hvis der f.eks. er en sag om stalking af tidligere æg-tefælle, hvor der er givet tilhold og der samtidig er dom til fællesforældremyndighed over fælles børn, vil ministeren da som fore-slået overveje muligheden for, at man kunne trække på en tredje-part, da det vel næppe giver mening at tidligere ægtefæller mødes
2
3
4
5
6
7
8
9
4
1011
12
13
14
15
16
for at tale om de fælles børn, når der er udstedt tilhold, til justits-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen omdelt på L 10 - bilag 4, tiljustitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil genoverveje at skabe en udtrykkelighjemmel i lovforslaget om, at der kan ske en forlængelse af bort-visningen efter udløbet af 4 ugers fristen med højst 4 uger ad gan-gen, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, i hvilke type tilfælde ministeren vurderer, at konfliktrådmellem den forurettede og gerningsmanden bør etableres, da dis-se netop frarådes af Dansk Anti-stalking Forening, til justitsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren har til hensigt at tage hensyn til hvornår bru-gen af konfliktråd anvendes som mæglingsproces, til justitsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan ministeren forholder sig til, at det ikke er mu-ligt for et forurettet offer at skifte sin identitet og herunder sitCPR-nummer, uden at dette stadig kan spores tilbage til perso-nens tidligere identitet, til justitsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvordan ministeren vil sikre, at loven ikke kun fokuse-rer på de kvindelige ofre, men ligeså vel ligestiller de knap 20pct. af ofrene som er mænd, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 28/11-11 fra Dansk Anti-Stalking Center, til justitsministeren, og ministerens svar herpå